Това направо е смайващо: президентът на САЩ Доналд Тръмп прие

...
Това направо е смайващо: президентът на САЩ Доналд Тръмп прие
Коментари Харесай

Смайваща среща, или хазартният ход на Тръмп със Северна Корея

Това напряко е смайващо: президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп одобри покана за среща на върха със севернокорейския водач Ким Чен-ун. Според мен това е също рисков хазартен ход и неприятна концепция. Със сигурност е по-добре да се беседва със Севера, в сравнение с да бъде бомбардиран. Ако изборът е сред диалози и ракети, ще избера диалозите.

Но верният метод за осъществяване на среща на високо ниво е посредством деликатна подготовка, с цел да се подсигурява, че срещата ще докара до прогрес към мира – и че сигурно ще послужи на по-висока цел, в сравнение с просто да придаде легитимност на режима на Ким.

Както Ким, по този начин и Тръмп са шоумени с нюх за трагичното и непредвиденото. Това би направило една среща на върха вълнуваща – само че основава и огромни опасности, в случай че всичко се обърка.

Севернокорейските водачи от години се стремят към интернационално почитание и доверие; те желаят американците да се отнасят към тях като към равни, тъй че сцена, при която Тръмп и Ким стоят един до различен би представлявала успех за Пхенян. Така че визитата на настоящ американски президент в Северна Корея би било огромен подарък за Ким и е озадачаващо, че нашият Велик Майстор-на-сделките отстъпва толкоз през цялото време. Просто е смайващо, че Тръмп мина от закани да „ унищожи изцяло “ Северна Корея през септември, като по-късно съобщи, че нуклеарният му бутон е по-голям от този на Ким, към планирането на уютна среща на върха. По-нормалната процедура би била първо да се договаря по уреждането на срещата и да подсигуряваме, че сме получили всички вероятни отстъпки и второ, да подсигуряваме, че срещата на високо ниво ще служи на по-общата цел за решение на нуклеарната рецесия.

Възможността за прогрес е вълнуваща – само че може да се окаже задънена улица, водеща до пропаст. Среща на върха най-малко подсказва, че и двете страни признават, че пътят напред минава през договарянията, а не през танковете.

(Със съкращения, превод БТА)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР