Това направо е смайващо: президентът на САЩ Доналд Тръмп прие

...
Това направо е смайващо: президентът на САЩ Доналд Тръмп прие
Коментари Харесай

Хазартният ход на президента Тръмп със Северна Корея


Това напряко е смайващо: президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп одобри покана за среща на върха със севернокорейския водач Ким Чен-ун.

Според мен това е също рисков хазартен ход и неприятна концепция.

Не мога да допускам, че го споделям. От доста години, след няколко визити в Северна Корея, аз приканвам за директни договаряния сред Съединени американски щати и Северна Корея - и сигурно е по-добре да се беседва със Севера, в сравнение с да бъде бомбардиран. Ако изборът е сред диалози и ракети, ще избера диалозите.

Но верният метод за осъществяване на среща на високо ниво е посредством деликатна подготовка, с цел да се подсигурява, че срещата ще докара до прогрес към мира - и че сигурно ще послужи на по-висока цел, в сравнение с просто да придаде легитимност на режима на Ким.

Както Ким, по този начин и Тръмп са шоумени с нюх за трагичното и непредвиденото. Това би направило една среща на върха вълнуваща - само че основава и огромни опасности, в случай че всичко се обърка.

Севернокорейските водачи от години се стремят към интернационално почитание и доверие; те желаят американците да се отнасят към тях като към равни, тъй че сцена, при която Тръмп и Ким стоят един до различен би представлявала успех за Пхенян. Севернокорейците от дълго време се пробват да открият директни връзки с високопоставени американски представители. В предишното те реализираха това, поставяйки визитата на американски представители (като Бил Клинтън след приключването на мандата му) като изискване за освобождение на арестувани от тях жители на Съединени американски щати.

Така че визитата на настоящ американски президент в Северна Корея би било огромен подарък за Ким и е озадачаващо, че нашият Велик Майстор-на-сделките отстъпва толкоз през цялото време. Просто е смайващо, че Тръмп мина от закани да " унищожи изцяло " Северна Корея през септември, като по-късно съобщи, че нуклеарният му бутон е по-голям от този на Ким, към планирането на уютна среща на върха. По-нормалната процедура би била първо да се договаря по уреждането на срещата и да подсигуряваме, че сме получили всички вероятни отстъпки и второ, да подсигуряваме, че срещата на високо ниво ще служи на по-общата цел за решение на нуклеарната рецесия.

Това би означавало първо в Пхенян да бъдат изпратени дипломати, които да извършат подготвителна работа и да видят какво съглашение може да бъде реализирано - и несъмнено, да подсигуряват освобождението на тримата американци, арестувани в Северна Корея.

Изпратете съветника по въпросите на националната сигурност Хърбърт Р. Макмастър или шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео. (Държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън също би бил измежду вероятните кандидатури, само че севернокорейци присмехулно са ми казвали, че той не е от авторитетните хора във Вашингтон).

Дипломати от двете страни ще приготвят срещата през идните няколко месеца, с цел да уточнят какво може да бъде реализирано - само че обещавайки да извърши визитата до май, Тръмп самичък се отхвърли от благоприятни условия за въздействие и за спорене. Той ще отиде, а това е нещо, което севернокорейците мощно желаят.

Честно казано, друго терзание по отношение на срещата на върха сред Тръмп и Ким е, че американският президент може да се съгласи безогледно на някоя вятърничава скица, с цел да реализира съглашение. ( " Да изтегля войските на Съединени американски щати от Окинава и Южна Корея? Няма проблем, в случай че ми построите една стена. " )

На някои срещи във Вашингтон Тръмп е поемал такива задължения, че по-късно негови помощници е трябвало да изясняват, че той не е имал поради това, което е споделил, само че поемането на безгрижно или неуместно заричане към Северна Корея би било много по-проблематично. При налагането на митата за стомана и алуминий видяхме, че Тръмп не следва постоянно препоръките на помощниците си, и наподобява не премисля всичките си дейности - а Северна Корея е надалеч по-труден проблем.

За Тръмп известието за срещата на върха носи и спомагателна изгода, доколкото измества заглавията на първите страници от тематиките за порноактриса и следствието за хипотетичната съветска интервенция. Може би Тръмп е премислил деликатно тази среща, а може би просто желае да смени тематиката.

Освен това ние би трябвало да успокоим нашите съдружници и сътрудници в Азия, изключително Южна Корея и Япония, че няма да ги изоставим вследствие на някакво съглашение със Северна Корея. Тръмп би трябвало да ги включи в разискванията и планирането.

Въпреки това е окуражително, че Ким насочи тази покана, че не възразява на подновяването на военните учения на Съединени американски щати и че наподобява приказва за преустановяване на нуклеарните и ракетни тествания. Последната част е най-важна: в случай че е подготвен да прекъсне тестванията, може да е допустимо да се реализира съглашение.

Подобно съглашение би включвало Северна Корея да се откаже от нуклеарната си стратегия (и да спре всички опити) в подмяна на преустановяване на глобите и нормализиране на връзките, като КНДР поеме и някои задължения за човешките права.

Един явен въпрос.: Дали Тръмп заслужава самопризнание за подтикването на севернокорейците да създадат отстъпки, като прекъсването на опитите?

Отговорът, съгласно мен, е че може би заслужава - в две връзки.

Първо, Тръмп ускори икономическия напън върху Северна Корея с налагането на спомагателни наказания и обезпечаването на по-голяма поддръжка от Китай. Страданията бяха явни през септември, когато посетих Северна Корея. Ким се пробва да трансформира повишението на виталния стандарт в отличителна линия на това управление и глобите заплашиха този дирек на легитимността му.

Второ, изявленията на Тръмп за военни удари може да са или да не са раздрусали Северна Корея, само че сигурно ужасиха Южна Корея. Резултатът се изрази в ловък дипломатически метод на Юга към Севера, което докара до севернокорейското заричане за прекъсване на опитите.

Така че дано признаем известни заслуги на метода на Тръмп. Но има задоволително аргументи да демонстрираме песимизъм по въпроса накъде води всичко това. Никой в никакъв случай не е спечелил пари, залагайки на умереността на Северна Корея и Ким може да има нереалистични показа на какво ще се съгласят Съединени американски щати. Ако Ким счита, че Тръмп ще одобри да изтегли американски войски от Корейския полуостров, срещата на върха може да, хм, се взриви.

Все още действително не знаем какви са упованията на Ким и една провалена среща на върха може да докара до нова ескалация и от двете страни, оставяйки ни в по-лоша позиция от началната.

Сред специалистите към момента има спекулации, че Ким може да желае да организира нуклеарен опит в атмосферата, с цел да потвърди, че има ракетни и нуклеарни стратегии, които могат да работят по този начин, както споделя. Възможно е да си представим, че след една провалена среща на върха той може да премине към сходен атмосферен опит.

Независимо от цялата неустановеност, можем да си представим път за възстановяване на връзките сред Съединени американски щати и Северна Корея. Възможността за прогрес е вълнуваща - само че може да се окаже задънена улица, водеща до пропаст. Иска ми се пътят да беше почнал с подробни разисквания на ниво консултант по националната сигурност и едвам по-късно да се стигне до среща на върха, само че най-малко това подсказва, че и двете страни признават, че пътят напред минава през договарянията, а не през танковете.

По БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР