Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook дипломатът

...
Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook дипломатът
Коментари Харесай

Илиян Василев: Тезата със 73 стотинки на литър е килограм популиз...

Това написа в профила си в обществената мрежа Фейсбук дипломатът Илиян Василев. Вижте и целия текст:

 

" Първо, концепцията, че " Лукойл " ще внесе милиард и половина лв. за седмица или месец е за кръгли идиоти.

 

Големият неуспех на страната се случи през 2015 година, когато тогавашното държавно управление на Борисов, надлежно МФ и Национална агенция за приходите, разрешиха на " Лукойл " да напомпа с трансферно ценообразуване една инвестиция, която по сравними пазарни цени бе под милиард лв. (тогава такива неща се говореха), и признаха за инвестиция 2,5 милиарда лв., с право да я амортизират през годините и да придвижват загуби, до момента в който я изплатят - и по този начин законово да не заплащат налози години напред. Как тъкмо ще вземете тези пари, откакто ги няма в страната от тази съветска компания?

 

С такава сума компанията не разполага в България, а този който си мисли, че Путин ще разреши Литаско да вкара тези пари извън, нещо съществено е напуснал гравитацията на здравия разсъдък. Това, което най-много могат да преведат, е някаква сума към тези от 275 милиона лв. и това - пак под изискване на тяхна благосклонност. 

 

Явно по линия на " Лукойл " няма доста рационално зърно - къде е тогава повода за тази бурна интензивност, освен това на тематика с детайл на сценичен кръжок: кой не ни поддържа, е русофил и кремлинофил!?

 

Добревски не са глупави хора, ето моята догадка. Истинският бодил в петата е таксата от 20 лева/МВтч, Добревски насочва светлината на корупционни подозрения към Асен Василев. Но истината е, че тази корупция е потвърдена и работеща по линия на " Газпром " и нейни бенефициенти през годините са днешните супер, ултра атлантици.

 

Истинският проблем на Кремъл през днешния ден не е това, което ще стане с Лукойл, а тази енергийна такса, която освен ще смъкне 2 милиарда лв. от " товара " на Газекспорт, само че е допустимо да лиши Газпром от продажби на над 18 милиарда кубически метра на стойност над 10 милиарда $ годишно!? За това им би трябвало пренасочване на отвличащ звук, до момента в който незабавно пратят таксата в седма глуха.

 

Както предизвестих, главният бойкот ще дойде от Владимир Малинов - Съд на Европейските общности на Булгартрансгаз, основното настоящо лице и в Турски поток, и в неговото настоящо продължение - Турския газов хъб. В писмото, което той насочи към надзорния съвет и което изцяло инцидентно попадна в ПИК, се настояват неуместни неща - че БТГ щял да банкрутира, че Сърбия, Унгария и целият район били срещу (сякаш това е работата на Съд на Европейските общности на метафоричен оператор да дава политически оценки). Още повече, че самият Путин и шефът на Сърбиягаз потвърдиха, че таксата няма отношение към цената на придобиване на този газ надлежно в Сърбия и Унгария, а касае и е дължима единствено от Газекспорт.

 

Добревски в този момент незабавно желаят промени в петък, с които да вкарат тази такса в " задънена улица " и с цел да не излезе, че пазят Газпром (помните Добрев по какъв начин атакуваше брутално кабинета Петков за какво не сме кандисали да плащаме в рубли на Газпром), вкараха бял звук - отвличаща маневра с Лукойл и налозите и заканите кат` баш атлантици. 

 

Тъй като този пост ще бъде прочетен на доста места и в България и в чужбина - да посоча какво целят с прехвърлянето на отговорността за събирането на енергийната такса от ТСО БТГ на ГУ " Митници ".

 

Просто е. Спедиторите на природен газ, в това число вносители и транзитьори на съветски газ, зависят директно от ТСО, в случай че не платят, на следващия ден няма да им пренесат газ, а номинации се подават всеки ден. Играта на Малинов със документите е тъкмо административен " трик ", с цел да блокира таксата, с механически кукички.

 

Не трябват никакви документи с цел да потвърдят, че Състейнабъл Енерджи Съплайз и Митиленеос, както и Газекспорт и МЕТ внасят единствено и само РУСКИ ГАЗ през Турски поток 2 и на изхода на Малкочлар пред Странджа 2 и той би трябвало да бъде обложен с тази такса. Незабавно.

 

Малинов желае да сплоти потенциалите на Странджа и Странджа 2, като съветският газ влезе в общ кюп на газ влизащ от Турция. Турски поток 2 е обособен, независим директен газопровод и по него тече единствено съветски газ, никакви документи не са нужни.

 

Като се трансферира от БТГ на ГУ Митници задължението да събира таксата, Газекспорт, Мителинеос и МЕТ, както и компанията на Литаско, умерено могат да пратят ГУ Митници за зелен хайвер и да ги слагат в състояние " ще имаш да вземаш " и в лабиринт от административни хватки, процедури - съд, обжалвания и прочие трикове. Ако ТСО събира таксата, всички ще бъдат изрядни, тъй като не могат да си разрешат да не платят, другояче не ти придвижват газа. Там хватката е желязна.

 

И какво като не подадеш декларация, или я подадеш с подправено наличие, - санкцията е някакви мижави 20 до 50 хиляди лв. санкция, а максимумът и е 100 хиляди. Бълха ги ухапала.

 

Интересно е, че другият систематичен оператор - интерконекторът с Гърция няма подобен проблем да събира таксата. Но Булгартрансгаз си знае, че придвижва съветски газ и ще би трябвало да събира такса от Газекспорт, от тези с които е заседнал в сделки, множеството от тях - секрети.

 

Ако не вярвате, чуйте по-късно през тази седмица какво ще извадят БОЕЦ - достоверни документи от Турски поток - план осъществен под управлението на Малинов. Не единствено охрани от Вагнеровци, с позволение на Министерство на вътрешните работи и ДАНС, само че съветското ФСБ управлява наетите служащи от съветска страна при построяването на газопровода. Месеци наред всеки ден могат да изнасят кошмарни разкрития.

 

За това им би трябвало незабавно съвещание в петък - нито парите по ПВУ, нито Лукойл са им е проблем.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР