Това може да увеличи месечните разходи на някои предприятия с

...
Това може да увеличи месечните разходи на някои предприятия с
Коментари Харесай

Microsoft ще таксува допълнително корпоративните потребители за използване на функции с ИИ

Това може да усили месечните разноски на някои предприятия с до 300%, само че кой ще желае да остане по-назад от другите?

Емил Василев преди 10 секунди 2 Сподели

Най-четени

КосмосЕмил Василев - 9:27 | 18.07.2023

Мистериозен обект открит на австралийски плаж може да е пристигнал от космоса

АвтомобилиДаниел Маринов - 15:53 | 16.07.2023

Кое е по-евтино? Да зареждаш кола с ДВГ или електричка – ето разликата

ПрепоръчаноДаниел Десподов - 17:24 | 17.07.2023

Какво не е наред с бързото зареждане на смарт телефоните?

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Дните на безплатния обяд са на път да приключат за корпоративните консуматори на Office 365 на Microsoft. В обява в блога си компанията разгласи нова месечна такса за потреблението на функционалности с изкуствен интелект (ИИ) в допълнение към таксите, които фирмите към този момент заплащат за потребление на програмен продукт за работливост като Office, Teams и други приложения на Microsoft.

Microsoft побърза да се възползва от шумотевицата, провокирана от разговорния чатбот с изкуствен интелект ChatGPT на OpenAI и бързо го включи в своите артикули. През последните няколко месеца потребителите могат да получат достъп до функционалности с ИИ, напряко в своите уеб браузъри и търсачки, в случай че избират да се възползват от предложенията на Microsoft, а не на Гугъл.

Софтуерът за работливост на Microsoft, като да вземем за пример приложенията Office, Teams и решенията за предпазване като OneDrive са снабдени с функционалности с изкуствен интелект за възстановяване на потребителското преживяване и са пуснати в деяние като част от програмата за ранен достъп до Microsoft 365 Copilot. Предприятия като KPMG, Lumen и Emirates са измежду 600-те предприятия, които ги употребяват, а в този момент Microsoft разкри цената, която ще би трябвало да заплащат с цел да продължат да го вършат.

Такси за Microsoft 365 Copilot

Функциите с изкуствен интелект в Microsoft 365 Copilot скоро ще бъдат налични единствено за корпоративни клиенти, които заплащат по 30 $ на консуматор месечно. За разлика от тях актуалните проекти на Microsoft 365 са разграничени на 4 равнища, започващи от 12,50 $ на консуматор на месец. Това може да докара до съвсем тройно нарастване на разноските за предприятията, които желаят да продължат да употребяват функционалностите с ИИ.

Microsoft не е оповестила дата за използване на новите такси, само че фактурирането може да стартира незабавно откакто функционалността стане общодостъпна.

Твърде висока ли е цената?

Предложените от Microsoft цени са много по-високи от 20-те $, които OpenAI взима за премиум версията на ChatGPT и от тази, която взима GitHub за потреблението на Copilot.

Според The Verge, тези цени са методът Microsoft да възвърне огромните си вложения в OpenAI и да построи инфраструктурата за зареждане на изкуствения разсъдък, който стои зад услугите.

Съобщението на компанията може да провокира ценообразуване и от други софтуерни компании като Гугъл, Salesforce и Zoom, които интегрираха ИИ в своите оферти, само че също по този начин означиха спад на приходите след взрива по време на пандемията. Внедряването на ИИ дава обещание нов подтик на приходите и огромните софтуерни компании няма да разрешат това да им се изплъзне.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР