Това мнение изказа пред БНР Иван Брегов от Правната програма

...
Това мнение изказа пред БНР Иван Брегов от Правната програма
Коментари Харесай

Иван Брегов: Придава се дисидентски оттенък на Сарафов. Ще има малко наказани, по-верните на Гешев

Това мнение изрече пред БНР Иван Брегов от Правната стратегия на Института за пазарна стопанска система. 

" Има нещо обезпокоително в това до каква степен дейна е съдийската общност да прояви самодейност и предпочитание да се впише като такава, от чиито членове да бъдат определени представители, които да могат да бъдат назначени от прокурорската гилдия за прокурор по следствието на основния прокурор и неговия заместител. Само един от Върховен касационен съд, единствено 5 от 27 претенденти са от окръжни и апелативни съдилища в страната. Бяха позволени 22-ма, които да бъдат вписани в тази листа и те са най-вече от София. Това демонстрира, че така строго демократичните правила, на които имаме вяра, имат друго въздействие в София и в страната, което е много неприятно ", разяснява той пред БНР.

По думите му прокурорската гилдия може да не назначи даден човек за прокурор по следствието на основния прокурор, в случай че той не дава отговор на описаните в закона качества. Тогава може да се стигне до идващ избор, псочи той и изясни, че колегията може да избира всред тези, които са в листата. Според него в този смисъл не може да се стигне до на практика проблем. 

" Във Висш съдебен съвет нещата не се крепят единствено на правомерност, а от време на време и на целенасоченост и политическа воля, която стои зад волята на огромна част от членовете в Съвета или най-малко в този му състав ". 

" В рамките на деня ще забележим по какъв начин Висш съдебен съвет ще приложи закона. Знаем, че през годините огромна част от членовете извратиха Закона за правосъдната власт. От този състав всичко можем да чакаме ", счита Иван Брегов и добави още:

" Този състав на Висш съдебен съвет в голямото голям брой си работи по политически почин и ние това сме го приели за обикновено, приели са го за обикновено и огромна част от хората в системата. Има единодушие, че нещата се вземат решение по този метод ". 

 

" Инспекторатът към Висш съдебен съвет скъпа декорация ли е - скъпа конституционна декорация, без особени качества и пълномощия или никой не желае да упражнява тези пълномощия ", попита още той и добави, че Инспекторатът всяка година възнамерява инспекции в правосъдните органи. Според него въздействието на основния прокурор не е за подминаване.

След промените в Конституцията методът ще би трябвало да е напълно друг, в случай че те не сработят, сподели Брегов и добави мнението си, че има предпоставки те да не сработят и да не дадат универсалното решение, което всички чакат. Според него ако се събере болшинство от народни представители за избор на Висш съдебен съвет и членове на Инспектората, то най-вероятно ще има болшинство и за конституционни промени. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР