Това лято принадлежи на Барби. Благодарение на филма с Марго

...
Това лято принадлежи на Барби. Благодарение на филма с Марго
Коментари Харесай

Маркетинговите трикове, които поддържат марката Barbie жива повече от 60 години

Това лято принадлежи на Барби. Благодарение на кино лентата с Марго Роби и съпътстващия маркетинг към него, 64-годишната кукла на Mattel още веднъж се трансформира в любимката освен на Америка, само че и на целия свят.

Първоначално отхвърлена от промишлеността за играчки, Barbie в този момент е през днешния ден от най-популярните марки в Америка. " Тя " - 11,5-инчовата руса кукла, само че също и персоната на нейната марка - генерира международни продажби от към 1,5 милиарда щатски $ през 2022 година, а цената на марката доближава 590 милиона щатски $.

Барби дебютира на 9 март 1959 година на Международния панаир на играчките в Ню Йорк, напомня. Шестдесет и четири години по-късно куклата продължава да бъде обект на културен, социологически и психически интерес. Създавайки емблематична марка със особено значение за почитатели от всички възрасти.
 Марго Роби и Райън Гослинг
Източник:

Марго Роби и Райън Гослинг

Но по какъв начин компанията за играчки Mattel сполучливо удължи виталния цикъл на марката Barbie с повече от половин век?

Барби е поляризираща фигура . Марката въплъщава концепцията за " двойна връзка ", славена като въодушевяващ модел за подражателство, само че в това време упреквана за основаване на нереалистични упования към дамите, изключително когато става въпрос за това по какъв начин би трябвало да наподобяват. Но до момента в който множеството играчки остават известни единствено две или три години, дълготрайният триумф на Барби отразява отзивчивостта и адаптивността на Mattel към изменящия се културен и политически дискурс в обществото и към тази кукла. И по този начин, по какъв начин компанията го направи?
 Barbie е на път още веднъж да стане марка за милиард $
Barbie е на път още веднъж да стане марка за милиард $

Куклата става на 60 през 2019-а и готви изненади за феновете си

Момиче Барби в света на Барби

Изследванията сочат, че има доста способи за създаване и поддържане на герои на марката, само че Mattel е употребявал тактика за " умножаване " за Барби. Това включва въвеждането на други герои, които играят поддържащи функции в " света " на Барби.

През годините тези поддържащи герои бяха въведени, с цел да опишат връзката на Барби с приятелите и фамилията. Първо беше Кен (1961), гаджето на Барби, по-късно по-малката й сестра Скипър (1964), последвана от другари, в това число Мидж (1963) и Кристи (1968), първият негър воин на Барби.

Сюжетните линии и самостоятелните характерности на тези спомагателни герои се свързват с личността на Барби и усилват видимостта на марката. Mattel също употребява тактики за описване на истории, като да вземем за пример оповестяването, че Барби и Кен са се разделили публично на Свети Валентин през 2004 година (те се събраха още веднъж през 2011 г.). Такива истории резонират с страстите на почитателите, поддържайки интереса към марката.

Тези тактики нормално работят за известно време, само че по какъв начин Mattel поддържа същинското дългоденствие на марката толкоз дълго? Има доста тактики, предопределени да съживят зрелите марки. Mattel сполучливо разшири марката Barbie, с цел да притегли нови аудитории, да подтиква растежа и да се разшири в нови типове артикули отвън куклите.

Това е рисковано начинание, в случай че марката е разтегната прекомерно надалеч. Но марката Barbie е сполучливо разширена в други печеливши категории като облекла, аксесоари, козметика и развлечения (музика, филми и игри).
 Снимка 625965
Източник:

Първоначалните упования са, че филмът - режисиран от номинираната за Оскар Грета Геруиг, евентуално ще бъде оценен като PG-13. Това не е " нормалната " оценка, която може да очаквате за филм за известна играчка. Той загатва за друга част от сполучливата тактика на Mattel за брандиране на Барби: носталгията .

Животът в пластмаса е приказен

Наред с продължаващите старания да се хареса на младите девойки, Mattel също целеустремено се насочва към по-възрастните консуматори. Конкретни предмети - освен играчки, само че и облекла, храна като сладкиши или даже предмети като винилови плочи - могат да дадат физическа форма на набор от настройки, взаимоотношения и условия за хората. Това провокира мощно чувство за предишното.

Този тип носталгия генерира доверие и позитивно отношение към марката, влияейки върху потребителските желания, когато става въпрос за избор сред играчки.
 Първата
Първата " интелигентна " Barbie приказва с децата, само че става цел на хакери (ВИДЕО)

Куклата се свързва с интернет посредством Wi-Fi

В допълнение към идния филм, Mattel се пробваха да се възползват от носталгията, която Барби провокира по други способи. Филмът продава по-сложни дизайнерски и лимитирани линии колекционерски кукли, ориентирани да вземем за пример към възрастни почитатели. Тези продукти нормално се продават в профилирани или бутикови магазини и имат по-високи цени от общоприетата кукла.

Критика към Барби

През годините Барби мина през доста трансформации, с цел да наподобява по-успешна и беше рекламирана като имаща доста благоприятни условия за живот, изключително когато става дума за работа. Вече има кукли Барби, представящи повече от 200 кариери - от астронавт, хирург, парашутист, разработчик на игри, проектант и бизнесмен до кино режисьор и даже президент на Съединени американски щати.

Но критиците настояват, че тези кариерни кукли са " несполучлив опит за вдъхновяване на девойките ". Това отрицателно разбиране на моралната визия на марката е обвързвано с концепцията, че Барби се корени в идеала за женственост, който към момента характеризира дамите посредством физическия им тип.

Барби е упрекната в поощряване на нереалистични стандарти за тяло, стереотипизиране и обективизиране на дамите, както и в негативно въздействие върху самочувствието и облика на тялото на девойките.

И по този начин, изправен пред намаляващи продажби и конкуренция от по-малки марки, предлагащи кукли с по-реалистични видове тяло (като Lottie и Lammily), Mattel започва " Project Dawn " през 2016 година Това включва стартирането на пазара на Fashionistas, линия кукли Барби с разнообразни видове тела и качества, тонове на кожата и цветове на очите, както и прически и тоалети.

Но проучванията демонстрират, че младите девойки на възраст сред три и 10 години избират класическите кукли Барби.
 Снимка 625964
Източник:

През 2017 година Mattel направи още една забележителна стъпка, като показа етнически и расово разнообразни кукли от разнообразни националности, в това число първата кукла Барби, носеща хиджаб. Този метод обаче провокира рецензии, че Mattel третира расовите и етническите разлики като " колекционерски " и трансформира културата в стока.

Въпреки това Барби продължава да бъде играчка, с която си играят доста деца. Дълголетието и емблематичният статут на куклата са знак на респект към проницателните старания на Mattel за маркетинг и преоткриване. Те помогнаха на марката да остане настояща даже в този момент, 64 години след лансирането си.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР