Това коментира премиерът Кирил Петков в специално интервю за в

...
Това коментира премиерът Кирил Петков в специално интервю за в
Коментари Харесай

Кирил Петков: Нестабилност в България по никакъв начин не помага на Украйна

Това разяснява министър председателят Кирил Петков в особено изявление за в Царево, където посрещна със фамилията си Възкресение Христово, по отношение на визитата на българската делегация в Украйна.

„ Неслучайно и другите водачи отидоха там, тъй като едно е да се приказва по " Facebook ", а друго да се мине през военната територия, да се стигне до Киев и да се покаже на украинското държавно управление, че сме с тях. Трето, ще продължим да обсъждаме и въпроса по какъв начин е допустимо нашият транспортен съд от Черноморск да се върне назад ", добави Петков.

" Да чуем какви са техните действителни потребности, тъй като имам възприятието, че всеки приказва военна или невоенна помощ. Но хората там имат действителни потребности, време е да влезем в детайла от какво имат потребност и какво България може да даде. Аз персонално бих се радвал да дадем военна помощ за Украйна, само че като министър председател моята първа задача е да създадем тази коалиция да излезе с една обща позиция и тя да е в позиция на поддръжка ", посочи той.

Ще се стигне ли до рецесия в обединението, в случай че някой от сътрудниците откаже военна помощ за Украйна?

„ Не, няма да е нова рецесия. Надявам се, че никой няма да откаже и че ще отидем там дружно и сплотени. И сега всичките съдружни сътрудници са „ за “ помощ за Украйна. Въпросът е каква и от тази позиция се надявам, че няма съдружен сътрудник, който да не желае да пристигна с нас “, разяснява Петков.

Кои са дебелите червени линии в обединението?

„ Днес е ден, в който не би трябвало да приказваме за червени линии, а би трябвало да приказваме за общо деяние. Това, което имам вяра, че ще успеем да създадем е да покажем на цяла България, че без значение какви са първичните хрумвания за червени линии в разговор и дружно можем да реализираме общо деяние, което в него няма червени линии, а има поддръжка за Украйна. Има подготвеност за и политическа, и друга и тя ще бъде на база на потребности “, съобщи Петков.

„ Това, което за мен е значимо да се каже – една неустойчивост в България по никакъв метод не оказва помощ на Украйна. Аз ясно споделих по-рано, че като Кирил Петков бих се радвал да дадем военна помощ, само че като министър председател моята първа задача е да създадем тази коалиция да излезе с една обща позиция, тъй като тази непоклатимост е значима и за Украйна “, безапелационен бе министър председателят.

„ В момента имаме 90 000 бежанци от Украйна. Какво ще се случи с тях, в случай че има неустойчивост в България, има неизясненост кой ръководи? И за тези хора няма да е добре, тъй че мисля, че малко повече мъдрост, малко повече държавничество и по-малко политически лозунги в този миг е методът, който всички ние би трябвало да следваме “, добави Кирил Петков.

Защо напусна Валери Рачев?

В петък стана ясно, че ръководителят на държавния щаб за бежанците Валери Рачев е подал оставка. От Министерския съвет обясниха, че той се отдръпва заради персонални аргументи.

„ Г-н Рачев е един от най-кадърните и можещи хора. Аз персонално доста му благодаря за всичко, което направи, тъй като първата вълна, когато още нямаше никаква организация, той я посрещна челно. Надявам се, че ще можем да го убедим да се върне в близко бъдеще още веднъж. В този миг по персонални аргументи той излезе от тази активност “, изясни Петков.

Отношенията със Северна Македония

„ Има доста хора, които се пробват да разклатят положителните връзки сред България и Северна Македония. Нашето държавно управление няма да се поддаде на този вид лесни провокации, които се пробват да се случват от двете страни. Ние имаме една обща цел - Северна Македония да бъде една европейска страна, един добър комшия. Заедно да може да сътворяваме стопански напредък и всички тези националистически апели и провокации просто би трябвало да ги пренебрегваме, с цел да продължаваме напред “, акцентира Кирил Петков.

„ Гаранцията за правата на българите в Република Северна Македония могат да се обезпечат и през европейския развой. Реално, в случай че ги сложим в Европейския контракт на Република Северна Македония, към този момент няма единствено България да отстояват тези права, а договорът с Европейския съюз ще прави тази гаранция за тези права. Така че повдигането на ветото, както всички приказват - дали да се вдигне, дали не се вдигне, е неверният метод на мислене. Тук би трябвало да кажем – РСМ ще бъде в Европейския съюз най-рано след 10 години. Има доста глави по пътя на ѝ за Европа. Ние просто би трябвало да сложим нашите условия – да вземем за пример за Конституцията преди първа глава. По този метод, вдигайки ветото, ние даваме път на Северна Македония да тръгне. Но в тези обособени глави ние може да сложим всички условия, които са нужни за нас и по този начин няма да решим казуса, който сега съществува за една-две седмици, а ще имаме 10 години да работим дружно, с цел да може РСМ в действителност да е европейска страна и всички права на българите там да бъдат изцяло предпазени. Така че методът би трябвало да е по-умен ", счита министър председателят.

" Всяко едно придвижване по отношение на РСМ ще мине през парламент, тъй че всевъзможни опорки, че надали не може да има скрито споразумение сред държавните управления няма. Ще имаме открит разговор, ще минаваме през Народното събрание, тъй че да напреднем в тази тактика дружно като българи. Тук чакам дори поддръжка освен от обединението, а и от опозицията, тъй като това е народен въпрос ", добави Кирил Петков.

Новият гуверньор на Българска народна банка – какви ще са идващите ходове на държавното управление?

„ Вярвам, че ще имаме добър идващ диалог, тъй като може би всички ние научихме, че малко по-голяма покорност и съдружно мислене е нужната последваща стъпка, с цел да създадем верния избор и то подсилен от цялата коалиция. Един път човек да направи неточност не е добре, само че два пъти да направи неточност е неприемливо. Така че имам вяра, че две неточност няма да създадем по метода на избора на индивида за Българска народна банка ", съобщи Петков.

Как държавното управление ще се оправи с инфлацията?

„ Ние сме една от дребното страни, където цените на битовия ток не помръднаха, макар че в цяла Европа се качиха. Едновременно с това похарчихме над 4 милиарда за помощи за бизнеса тъкмо за тока. Това е значимо, тъй като когато цените за тока за бизнеса са по-ниски, инфлацията действително на всичките техни артикули също понижава. Отделно сега мислим пакет за Данък добавена стойност, краткотрайни понижения за хляба, за българските плодове и зеленчуци. Отделно извадихме групата, която е в най-лошо финансово положение и това са пенсионерите. Всеки един пенсионер за празниците получи 70 лева ", напомни министър председателят.

" Общият общ брой от ограничения би трябвало да направи две неща - да понижим големия потрес, който идва навън и той е обвързван с войната. 4 милиарда не са малко пари, апропо. Това са извънредно доста пари, които да бъдат изхарчени за 110 дни, с цел да понижим резултата на инфлацията и по едно и също време да защитим най-засегнатите от нея с сходни заплащания като това, което вършим сега ", сподели още той.

Задочният спор с кмета на Царево за напуканата черква

„ Отец Стоян работи всеки ден, с цел да може този храм да наподобява по метода, по който наподобява. Аз съм доста благополучен, че съм тук. Тук е кръстена и моята трета щерка. Малката цепнатина, която ми сподели извън, ще бъде персонален образец по какъв начин би трябвало да почнем да оправяме всяка цепнатина. Има доста пукнатини в България, които би трябвало да се оправят. Трябва обаче да се захванем дружно, тъй като единствено по този начин и с доброта можем да оправим тази страна “, изясни Кирил Петков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР