Това коментира пред Нова телевизия главният икономист от Института за

...
Това коментира пред Нова телевизия главният икономист от Института за
Коментари Харесай

Икономистът Лъчезар Богданов: Предишното управление подходи с „големия черпак“

Това разяснява пред Нова телевизия основният икономист от Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов откакто служебният министър на финансите Росица Велкова съобщи през вчерашния ден, че държавният бюджет няма да бъде обновен. Тя очерта мрачна финансова прогноза, като по думите й няма задоволително пари за непредвидени разноски.

 

„ Не сме зле - нещата не са стигнали до такава степен, само че може и да стигнат, в случай че не се вземат съответните ограничения ”, счита той.

 

Според икономиста Владимир Сиркаров изнесените данни демонстрират, че фискалната резистентност е под риск. „ За България като дребна, разрастваща се, отворена стопанска система, която е в паричен съвет, огромните бюджетни дефицити слагат съществени опасности “, посочи той.

 

Богданов изясни, че инфлацията оказва помощ за приходите в бюджета. „ Колкото по-високи цени, приходи има в една стопанска система, толкоз повече е основата за облагане. Тук, може би, има запас в прогнозите на МФ. Може би, стопанската система ще пораства малко повече, данъчната основа ще е по-голяма, заплатите се подвигат “, добави той.

 

Икономистът от Института за пазарна стопанска система счита, че казусът е, че предходното ръководство е подходило с „ огромния черпак “ при разнообразни ограничения против инфлацията, за обезщетения и други.

 

Сиркаров е съвсем сигурен, че ще има повишение на разноските от идващия постоянен кабинет. „ За огромно страдание политическите цели ще бъдат въплътени във фискалната политика от ден на ден и повече. Едва ли ще забележим преструктуриране на разноски. Едва ли някой политик в една сходна обстановка ще каже, че ще се орежат дадени разноски “, акцентира той.

 

„ Червената лампичка за повдигането на налозите свети все по-червено. Смея да кажа, че има огромен риск да забележим увеличение на налози и от новия постоянен кабинет. Надявам се ниската ставка и плоският налог да не бъдат пипани, тъй като това в спешна обстановка би било с извънредно отрицателен резултат “, предизвести Сиркаров.

 

Богданов подчертава на събираемостта на налозите. „ Служебното държавно управление, като приходна администрация, може да си прави работата. Няма никаква спънка да продължат и Национална агенция за приходите, и „ Митниците “ да работят, с цел да не ни слагат в обстановката в ъгъла, когато имаме голям недостиг и пожарът гори, да търсим пожарни решения “, посочи той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР