Това, което знам, е, че разследването е прехвърлено на Специализираната

...
Това, което знам, е, че разследването е прехвърлено на Специализираната
Коментари Харесай

Адвокатът на обвинения за хакерската атака на НАП обвини ГДБОП, че топи клиента му и TAD Group

Това, което знам, е, че следствието е трансферирано на Специализираната прокуратура. Явно се вършат опити да се повдигне обвиняване за проведена незаконна група неизвестно защо. Това съобщи Георги Стефанов, юрист на обвинявания за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите Кристиян Бойков.
Собственикът на TAD Group Иван Тодоров е в Канада, на годишен конгрес на заведенията за хранене Subway, добави Стефанов. Припомняме, че преди да стане притежател на TAD Group, Тодоров се занимава тъкмо с бизнес със сандвичи.
Считам, че компютърът на Кристиян не е декриптиран и това са волни изказвания, продължи Стефанов, визирайки вчерашното изявление на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Ако са извлечени някакви данни, това е нелегално, тъй като член 159 от Наказателния кодекс урежда процедурата – би трябвало да има поемни лица и хора от отбраната на обвинените, както и притежателят на съответното устройство, изясни юристът. " Ако нещо може да бъде изтеглено, то може да бъде и импортирано – компютрите са в ръцете на оперативните очевидци на ГДБОП ", изрично сподели юристът пред Нова телевизия. И попита по какъв начин ще бъде оборена тази теза, като добави: " Какво би ги спряло да внесат каквито си желаят данни ". Той непосредствено съобщи, че счита, че съответните доказателства са подхвърлени!
По въпроса дали има 106 бази данни на Национална агенция за приходите на компютър на Кристиян, Стефанов отвърна, че " ние твърдим, че няма такива бази ", тъй като никой не ги бил видял. Ако ги има, " твърдим, че са привнесени ", добави юристът. Той отхвърли да разяснява " политическите стрелички " по тематиката.
Вчера, 23 юли, зам.-главният прокурор Иван Гешев разгласи, че единият от арестуваните служебни компютри на Бойков бил към този момент отворен – единствено за 10 дни. Неслучайно TAD Group не желаеха да дадат ключовете – не го направиха, тъй като вътре има информация за нерегламентиран достъп до 106 бази данни на Национална агенция за приходите, съобщи зам.-главният прокурор, който добави и, че било планувано да се пускат още данни. Вижда се опит за хакване на застрахователни сдружения, на търговски организации – " евентуално става въпрос за хакерство, само че несъмнено не е бяло ", изясни Гешев. По думите му, било осъществено търсене с ЕГН на Бойко Борисов, на Делян Пеевски, като това било във файл " Търесене BIVOL ". Зам.-главният прокурор категорично повтори, че " евентуално " главната активност на TAD Group била киберизнудване, само че имало и политически нюанс. " Целта тук е политическа - това е въпрос на доказване ", акцентира Гешев.
Същевременно през днешния ден, 24 юли, пред Българска национална телевизия водачът на " Да, България " Христо Иванов повтори, че с държанието си и думите си Гешев въобще не зачита правилото на битие на демократична съпротива.
Какво се случи нощес в офисите на TAD Group - припомнете си в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР