Това, което за сръбския президент Александър Вучич е отчаян опит

...
Това, което за сръбския президент Александър Вучич е отчаян опит
Коментари Харесай

Критичното писмо срещу Сърбия: Попътен вятър към деескалация в Косово

Това, което за сръбския президент Александър Вучич е " обезверен опит за офанзива против Сърбия ", е попътен вятър за деескалация на обстановката в Северно Косово съгласно косовския министър председател. Албин Курти приветства самодейността на интернационалните парламентаристи, които приканиха за по-твърд метод към Белград, заяви " КоССев ".


Тази група представители на Съединени американски щати, Европейски Съюз и Англия, в края на предходната седмица изпрати писмо до главните западни дипломати. Към последните беше отправено искане да осъдят обществено Сърбия за опитите ѝ да наруши демократичните избори в Косово, напомня БГНЕС.

" Опитите на Сърбия да провали демократичните избори в Косово би трябвало да бъдат обществено подложени на критика като външна интервенция и да бъдат подхванати съответни дейности за търсене на отговорност от Сърбия, в случай че тя продължава да подкопава свободните и почтени избори ", се споделя в писмо на външнополитическите специалисти до висшия представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел и до външните министри на Съединени американски щати Антъни Блинкен и на Англия Джеймс Клевърли.

Писмото е подписано и от ръководителите на комисиите по външни работи на Бундестага Михаел Рот (SPD) и на Сената на Съединени американски щати Боб Менендес. Сред създателите са и ръководителите на комисиите по външни работи на английската Камара на общините и парламентите на Чехия, Украйна, Ирландия, Естония, Латвия и Литва.

" Попътен вятър към нормализация "

" Благодаря на Алиша Кернс, сенатор Боб Мендес, Майкъл Рот и другите ръководители на комисията по външни работи и висши парламентаристи, които приканиха за взаимност с Косово и метод към района, който е по-внимателен към опасността, произлизаща от агресивното отношение и дейности на Сърбия ", разгласи министър-председателят на Косово, Албин Курти.

Курти разяснява писмото на съвещание на косовското държавно управление, като съобщи пред кабинета си, че е налице позитивно развиване за страната на интернационално равнище.

" Чрез писмото, адресирано до секретаря на Съединени американски щати Антонио Блинкен, висшия представителя на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел и държавния секретар по външните работи на Обединеното кралство Джеймс Клевърли, над 50 членове на Народното събрание, в това число американски сенатори и конгресмени, 10 ръководители на парламентарни комисии по външни работи " политици на 16 страни, в това число Украйна, показаха поддръжката си за Косово и приканиха за по-строг метод към Сърбия и заплахата, която нейните дейности съставляват за сигурността на нашия район ", съобщи Курти, който пояснява писмото като " позитивна стъпка към деескалация на обстановката в Северно Косово ".

" Този тип поддръжка ускорява нашия ангажимент за цялостна деескалация на обстановката в четирите общини в Северно Косово, уговорката към демокрацията и вярата в законността и конституционността ", акцентира Курти.


" Белград е неудовлетворен "

За разлика от Прищина, от Белград пристигнаха рецензии. Според Вучич писмото е " обезверен опит " за офанзива против Сърбия.

" Става дума за едновременна офанзива извън и от вътрешната страна против сърбите от Севера, които са криминализирани, тъй че на всички да е ясно, че когато Курти тръгне след тях - те са нарушители и убийци ", изясни Вучич по-рано.

Той съобщи, че писмото е " проблем за Сърбия ", тъй като те (подписалите се) желаят да я " принудят да се откаже от националните си ползи, да й диктуват каква политика да води ".

Вучич твърди, че Сърбия е незаслужено упреквана, че е " отговорна, тъй като не признава Косово и по този метод се провокира неустойчивост и нови проблеми района ".

" Това е нужна акция и задълбочена подготовка, с цел да се приготви нахлуване против Сърбия и сърбите, където и да живеят, както и против сърбите в Република Сръбска. 56 души подписаха писмо, в което бях атакуван пъкъл хоминем ", съобщи Вучич.

" Повтарям за хиляден път на всички тях на Запад и на всички вас в страната: Същността на политиката, която водим, е самостоятелна, независима Сърбия, която върви по европейския път, само че резервира връзките си с обичайните другари. Ние вземаме решения, това е нашата политика, това е нашият стол и ние не се интересуваме от това да бъдем на вашия стол. Искаме да бъдем, в случай че е належащо, едно племе в Европа, което ще се гордее със своята либертарианска позиция и което ще може да каже, че взема решенията си независимо, даже да сме единствените, които го вършат ", сподели Вучич, като акцентира, че приказва нагледно за сърбите като племе.

Изявлението на Вучич не е изненадващо предвид на това, че връзките на Белград с Брюксел и Вашингтон се показват като мечтани, само че за тези с Пекин и Москва се поставят специфични грижи през последните месеци. Редица високопоставени сърби в държавните структури, доближени на сръбския президент, бяха глобени за връзки с Русия. Сред тях е и Александър Вулин, началник на Агенцията за сигурност и информация (БИА). /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР