Това, което виждаме в момента, е цената на корупцията в

...
Това, което виждаме в момента, е цената на корупцията в
Коментари Харесай

Грети Стефанова: Щетите от наводнението са вследствие на лошо управление

" Това, което виждаме сега, е цената на корупцията в страната и я плащаме всички ние. Тя не е единствено във водния бранш, само че в този момент се появи там, а този дъжд, който е валял, в действителност е бил мощен, само че не за първи път вали дъжд в страната и не за първи път виждаме такива вреди от неприятно ръководство на водния бранш. Липсва ръководство на риска от наводняване, тъй като не може някой някого да убеди, че там има някаква локална власт, която се грижи за популацията, за природата и че има някакво ръководство ", съобщи Грети Стефанова от Столичния общински съвет в студиото на " Денят ON AIR ".

На въпроса от къде ще дойдат средствата, с цел да покрият разноските на толкоз доста бедстващи фамилии, откакто пари от бюджета няма, гостът отговори, че би трябвало да се гласоподава промяна на бюджета от нов парламент, само че тъкмо за бедстващи пари би трябвало да има. По думите ѝ в Европейски Съюз има инструкция за наводненията за всички страни членки на Европейски Съюз и България също е задължена да изготви проект за ръководство на риска от наводнения.

" Този проект за ръководство на риска от наводняване е с времетраене 6 месеца, след което би трябвало да се актуализира. В България този проект е крещящо рисково неактуализиран и виждаме какво се получава. Срокът за актуализирането е бил при постоянното държавно управление на Бойко Борисов, а след него държавното управление съумя да удължи периода, с цел да може да се задвижат и то с ускорени темпове тези дейности по ръководство на риска, само че след служебното държавно управление нямаме информация какво се прави. Те всеобщо редуцират хора и по басейнови дирекции, които са наясно с проблемите и бихме очаквали от тях по-адекватна интервенция, само че те ги сменят с нови ", твърди Стефанова за Bulgaria ON AIR.

Тя не знае за какво служебният министър бърза да ни убеди, че няма противозаконна сеч, откакто дигите имат ремонт без Акт 16, само че пък всичко е разплатено. Според нея би трябвало служебният министър да се поинтересува къде са пропуските.

" Средства има за такива бедствени положения. Водният бранш има заделени 1 милиарда, които си стоят по този начин неизползваеми за язовири. Сигурно от доста места може да се вземат средства, в това число и от Европейски Съюз се дава, само че против работа. Освен че няма може би да получим средства, се планува преди края на годината да имаме наказания за несъблюдение на този проект ", уточни гостът.

Тя разяснява въпроса дали общинските бюджети имат задоволително " буфери " за такива бедствия, като посочи, че общинските бюджети са за ремонт, за поддръжка на деретата и това е работа на страната. Стефанова зададе въпроса по какъв начин тези хора ще изкарат зимата. Тя е безапелационна, че страната би трябвало да застане до тях и да им помогне, тъй като е длъжна, откакто не си е свършила работата.

" Има фондове, които би трябвало да са на място, да застанат до хората и да им оказват помощ. Голяма част от бедстващите споделят, че още не са се изправили след градушката предходната година, която са претърпели и за която също не са получили компенсации “ ", изясни гостът.

Тя счита, че по никакъв метод не би трябвало да настройваме едни хора, които са претърпели злощастие, против други, които са претърпели, тъй като да бягаш от война в 21 век е най-страшното. Ако тези нещастници от калта ги настаним в хотели на морето, това ще им реши ли казуса, попита тя.

" Държавата би трябвало да си е на мястото и да проличава, че сме европейска страна и че се грижи за жителите си по този начин, както във всяка друга европейска страна. Задължително е да се търси отговорност ", заключи Стефанова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР