Това, което видях, към 3:50 часа бе, че в една

...
Това, което видях, към 3:50 часа бе, че в една
Коментари Харесай

Зам.-шефът на Пирогов опроверга една от версиите за взрива

Това, което видях, към 3:50 часа бе, че в една от стаите на вътрешното поделение на „ Пирогов “ е имало гърмеж. Имало е пламък, чул се е екот.

По това време санитарите и сестрите са били в коридорите. Дори един санитар се е хвърлил върху сестра в коридора, с цел да я отбрани с тялото си.

Това съобщи заместник-директорът на болница УМБАЛСМ "Пирогов " и и.д. Директор на лечебното заведение проф. Николай Габровски по bTV.

По думите му 3-4 минути след гърмежа на етажа са нахлули охранителите. Изключително бърза е била реакцията по преодоляване на пожара. 32 души са били незабавно евакуирани. Пожарът е бил стеснен.

„ Изказвам моите откровени съболезнования на околните на двамата починали пациенти “, разяснява проф. Габровски.

Той благодари на поддръжката и бързата реакция на всички институции. „ Благодарение на бързата реакция бе предотвратена по-голяма покруса. Евакуираните бяха настанени в други отделения.

Имаше опасения за обгазяване на пациенти, които бяха приведени в противошокова зала, само че не се откриха тежко наранени. Незабавно сформирахме екип от психолози, които да беседват с околните и пациентите.

Опитахме се да създадем оптимални условия за по-малко стрес измежду личния състав, посетителите и пациентите “, увери шефът на най-голямата незабавна болница у нас.

„ Не мога да не кажа положителни думи за куража на чиновниците ми. Те реагираха толкоз бързо и съответно. Те се втурнаха да оказват помощ, макар напрежението. Всички се сплотиха “, призна проф. Николай Габровски.

Той изясни, че незабавно след случая са почнали да му звънят негови сътрудници и да му оферират помощ. „ Дойдоха няколко коли за спешна помощ на Спешна помощ и ВМА. Имаше една цялостна готовност “, стана ясно от думите му.

„ Големите вреди са единствено в границите на стаята, в която е бил гърмежа. Засегната е и прилежащата стая. Лошото е, че единствено в сложни моменти се сплотяваме, само че можем “, заключи той.

„ Категорично не е била взривена кислородна бутилка. Това е най-старата част на „ Пирогов “. Там се намира стаята с инсталацията за О2. Не се касае за нередовност на инсталацията.

Има лице, което всекидневно ревизира тези системи. Въпреки гърмежа болница УМБАЛСМ „ Пирогов “ не спря да работи. Единствено тежко шокови пациенти не можехме да поемаме, само че за малко. Бързо беше възобновен естествения темп на работа “, акцентира зам.-директорът на болничното заведение.

Според него е нужно изцяло решение за ремонт на постройката. „ Сградата има доста остаряла архитектура и това я прави по-уязвима. Ако не беше бързата реакция, мащабите на нещастието щяха да са доста огромни “, сподели проф. Габровски.

Той разяснява и рецесията с педиатричната болница в София. „ В течение сме на обстановката. Смятам, че УМБАЛСМ „ Пирогов “ има една доста съществено работеща конструкция за обслужване на деца. Имаме и доста огромен опит. Ще се опитаме в тази обстановка да спомагаме оптимално.

Столичани умерено могат да търсят помощ в „ Пирогов “. Структуриран в един екип от лечебни заведения, които могат да поемат тези функционалности. Опитът на педиатрите е доста скъп и ние ще разчитаме на тяхната експертиза.

Имаме подготвеност да поемаме случаите, екипите ни са разполагаем. Гарантирам, че София няма да остане без педиатрична помощ “, увери проф. Николай Габровски.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР