Това, което спира страната от влизане в еврозоната, до голяма

...
Това, което спира страната от влизане в еврозоната, до голяма
Коментари Харесай

Това, което ни спира за еврозоната, до голяма степен се дължи на предишни управляващи, смята Радев - Политика

Това, което стопира страната от влизане в еврозоната, значително се дължи на предходни управнически решения, разяснява през днешния ден президентът Румен Радев. Той отговори на въпрос по отношение на рецензиите на някогашния вицепремиер Асен Василев (ПП) за отсрочване на датата за приемане на еврото.

" Министърът на финансите установи доста ясно икономическата обстановка в страната, а служебното държавно управление реализира най-големия прогрес към еврозоната - подписването на меморандума за произвеждане на евромонети ", съобщи Радев. 

" Служебното държавно управление не може да компенсира неналичието на политическа воля от партиите в предходния парламент, които отхвърлиха да одобряват законите, които би трябвало да обезпечат пътя ни по-натам към еврозоната. Някои очевидно желаят да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката и както показват решения на доста от проблемите. Влизането на България в еврозоната не е въпрос на надлъгване и шмекеруване, а на първо място на доверие и бистрота ", сподели още президентът.

Според Румен Радев инфлацията, която ни стопира да се присъединим към еврозоната на 1 януари 2024 година, значително се дължи на предходни управнически решения.

" Аз съм уверен, че влизането ни в еврозоната ще докара до основни стопански изгоди, само че най-важно е да бъдат уверени жителите, тъй като те всеобщо не имат вяра. Досега те плащаха цената на всички промени на некомпетентните и користни политически решения ", разяснява Радев.

Той приказва и за процесите в ЦИК и противоречивото решение да не се оповестява броят гласове от машинното гласоподаване:

" ЦИК е самостоятелен орган и не би трябвало да има никакво външно вмешателство в нейната работа, само че аз чакам от всички институции, ангажирани с изборния развой, да усилват доверието в изборите, а не да водят до ерозирането на това доверие. "

" Очаквам в работата на комисията и на всички органи, ангажирани с изборите, да има повече бистрота. Нека не обезличаваме в допълнение машинното гласоподаване. В момента се поставят всички старания да се откри най-хубавото техническо и организационно решение за изборите. Не би трябвало да се насажда съмнение в изборите, тъй като така и така изборната интензивност не е такава, каквато би трябвало да бъде ", прикани той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР