Това, което се случва в момента някак навява на съмненията,

...
Това, което се случва в момента някак навява на съмненията,
Коментари Харесай

Радев: Странно е как НС с ниска легитимност ще работи за конституционни промени

Това, което се случва сега някак подухва на подозренията, че парламентарно показаните политически партии търсят да назначат собствен човек на стола на основния прокурор. Това, което се случва е някак си урок за цената на достолепието и правилата в политиката. Виждаме по какъв начин, когато загърбиш своите правила, загърбиш своето достолепие, с цел да вземеш властта, прегръщайки най-големите си съперници и в този случай, както се появи при назначението скоростно на Борислав Сарафов да демонстрираш назад, че имаш правила и достолепие, става все по-трудна задача. Ние като общество би трябвало да следим и упражняваме всякакъв надзор върху фигурата, изпълняваща длъжността основен прокурор, тъй като неговото назначение -на този изпълняващ длъжността не минава през детайлната процедура, не минава през тези задълбочени разисквания за професионални и морални качества, само че не минава и назначението му пред декрет, публикуван от президента.


Това съобщи президентът Румен Радев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В същото време той се употребява с всички пълномощия на основния прокурор и може при сегашната политическа обстановка да остане за несигурно дълго време на този пост. Ние би трябвало да съдим по отношението му към имунитетите и към делата за корупция на трупчета по високите етажи на властта. Той би трябвало доста бързо и ясно, в случай че остане на този пост, да се нарежда - дали ще оказва помощ на избрани политически фигури да се доизперат взаимно или ще застане на позиция, която да разреши бързо връщане на правдивост ”, добави Радев.

Президентът разяснява и това за какво не е изчакал решение на Конституционен съд преди издаването на указа за освобождение на Гешев. “Във време на политически катаклизми да се придържаме прецизно към Конституцията и законите. Аз това и направих. Вие какъв брой оферирате да чакаме - месец, година? Сезирането на Конституционен съд към момента не е позволено до разглеждане, не е ясно по кое време ще бъде позволено, няма и период. Има аналогично решение по повод изтеклия мандат на Инспектората към Висш съдебен съвет. Там решението е доста ясно - изтеклият мандат не лимитира пълномощията ", съобщи той.

Държавният глава разяснява и измененията в Конституцията, които предстоят. “Странно е по какъв начин едно Народно заседание, раздирано от несъгласия, с ниско публично доверие и ниска легитимност, ще работи за тези конституционни промени. И тук би трябвало в действителност да сме доста, доста деликатни. Помните по какъв начин ГЕРБ написаха нова конституция за една вечер, с цел да омилостивят митинга. Сега ще я пишат за 10 дни отново под блокада на публичното отвращение. Това подухва на подозрението, че има и различен предумисъл. И се надявам да не се употребява Конституцията като заслон да се прикрият някои интимни връзки сред партии или да бъдат панацея от превзетата ни от персонални и партийни ползи правосъдна система ", посочи Радев.

Според президентът България не би трябвало да се намесва с оръжие в спора сред Русия и Украйна. ”Виждате, че той ескалира, че носи големи опасности и слага на тестване нашите обществени системи. Ако Министерски съвет вземе решението, ще бъде неточност “, счита той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР