Това, което се случва в момента, е най-голямото изпитание за

...
Това, което се случва в момента, е най-голямото изпитание за
Коментари Харесай

При добра сигурност, много фирми няма да се върнат в офисите

Това, което се случва сега, е най-голямото тестване за сигурността на цифровите ни запаси, споделя Иван Дудин, Acronis

Когато рецесията отмине, доста компании въобще няма да се завърнат по офисите си – те ще са вкусили от удобството на отдалечената работа, показа Иван Дудин, районен шеф продажби в Acronis
(снимка: Acronis)

Вирусът, който поваля стотици хора всеки ден, поваля и кибер- пространството. Сега то е „ парадайс ” за измамниците и те генерират безброй офанзиви под формата на фишинг известия и злотворен код. Защитата на цифровите ни системи е по-важна от всеки път. Организациите, където сигурността е на положително равнище, вероятно ще открият нови благоприятни условия за себе си след рецесията. Много от тях въобще няма да се завърнат в офисите си, предвижда Иван Дудин – районен шеф продажби на компанията за киберзащита Acronis.

Това, което се случва сега във виртуалното пространство, е най-голямото тестване за сигурността на цифровите ни запаси, безапелационен е Иван Дудин. Електронните пощи биват засипани от фишинг известия, възползващи се от новата страшна думичка. Същевременно доста от хората са в суматоха – обезпокоени, изнервени, надлежно невнимателни… Много от тях гълтам жадно всяка нова дума по отношение на пандемията. Склонни са да побързат да видят всяко ново известие, всеки линк към значима вест по тематиката. Но тази вест може и да е офанзива към компютъра им.

Кибервирус от ковид

Непредпазливостта повече от всеки път е проблем. Огромен брой компании преустановиха oфисната си активност и задължиха чиновниците си да работят от у дома, само че разбирането, че работата през VPN подсигурява отбрана, е подвеждащо. Хората одобряват VPN-а като гаранция за сигурност. Това е безусловно илюзорно чувство, предизвестява районният шеф продажби на Acronis.

Нещо повече – в случай че компютърът даже единствено на един чиновник бъде инфектиран заради нехайство и прибързано кликане на „ незабавно ” писмо в персоналната електронна поща, казусът е освен за неговия компютър и неговите данни – отворена е вратата към корпоративната мрежа, надлежно към фирмените данни, както и към компютрите на всички останали чиновници, свързани с нея.

И тъкмо в този момент това касае доста повече данни от нормалното. Огромен размер данни циркулира в интернет, предизвестява Дудин. Налице е интензивен продан на служебна информация. Оферти, планове, статистики се пращат през уеб-базирани пощи, известни уеб сайтове за шерване и трансфер на огромни файлове.

Допълнителен риск произтича от обстоятелството, че зловредни уеб сайтове, които в границите на офис-мрежата биха били „ неразрешени ” от систематичните админи, в този момент са умерено налични – от домашните компютри. Всичко това изисква да сме изключително деликатни и подозрителни, поучава мениджърът.

Здравните организации под прицел

Особен интерес в сходни смутни времена съставляват здравните организации. Възникналата блъсканица ги прави мощно уязвими към хакерски атаки.

Като цяло през последните години здравните организации са обект на нараснал интерес от киберпрестъпници. Ако някой бранш от публичния живот търпи дълготраен растеж на виртуалните закани, това са точно лечебните заведения, клиниките. Пациентските регистри (досиета, здравни записи) са забавни за доста заинтригувани страни и по доста способи – като се стартира от застрахователни сътрудници и се стигне до „ професионални ” изнудвачи. От друга страна, разнородната техника там отваря доста малки врати.

„ Може би няма да повярвате, само че в случай че един запис на банковата информация на обещано лице се продава на черния пазар за към 50 $, то едно здравно досие се търгува на няколкократно по-висока цена, над 200 $ ”, споделя Дудин.

Точно в този момент, когато в лечебните заведения има напрежение, когато цялото внимание и всички запаси са фокусирани в „ първата линия ” избавителни действия и незабавната помощ, всякаква работа по компютърните мрежи разбираемо остава на изчакване. На назад във времето е и мисълта за виртуалната отбрана. Това, в комбиниране с към този момент упоменатия нездравословен интерес, е отлична опция за злонамерени субекти.

Перспектива: нови модели на работа

На фона на мрачната картина има и добра вест. Когато рецесията отмине, по всяко време това, доста компании въобще няма да се завърнат по офисите си, предвижда Дудин. Организациите ще са вкусили от удобството на отдалечената работа. Някои ще са разкрили по какъв начин телеконференциите им пестят време, което другояче биха прекарали в пътувания. И, изключително в случай че са съумели да опазят сигурността си в тези времена на цифрови офанзиви, ще предпочетат да продължат да работят отдалечено, гъвкаво, дейно.

Някои може би ще закрият физическите си обекти – да вземем за пример заведения за хранене, заведения – и ще стартират различен бизнес, да вземем за пример доставки по адреси. Мнозина мениджъри ще открият удобството на нормативно приетите електронни документи като формален способ за връзка с държавните организации. Дори доста самостоятелни консуматори ще открият удобството на електронното заплащане на битовите сметки.

В търсене на баланс

Разбираемо, сходно преформулиране на моделите на работа ще докара и до нови трендове в киберзаплахите и опазването на данните. Очакванията на Иван Дудин за бизнеса на самата компания Acronis са за спад в кратковременен проект, защото сега главните консуматори на решенията на компанията са дребните и междинните организации – тези, които ще пострадат най-силно от рецесията, само че в дълготраен проект той предвижда двуцифрен напредък на годишна база.

По думите на Дудин, значимото, към което организациите, търсещи киберзащита, ще се насочат, е верният баланс в отбраната на данните и процесите: да са съхранени безвредно, само че да не са „ заключени ” и труднодостъпни; да са разполагаем за всички чиновници и да има задоволително копия, само че да е обезпечено, че никое от тях не е хакнато и подправено; да имат достъп всички, които би трябвало да работят, само че да се попречи попадането в непознати ръце.

Този баланс в Acronis дефинират с формулата „ сигурност + досегаемост + дискретност + достоверност + сигурност ”, или така наречен наречените пет вектора на киберзащита.

Предвид икономическата обстановка, която следва, вероятно доста консуматори ще се възползват от гъвкавостта на облачните решения за сигурност – „ сигурност като услуга ”, планува още Дудин. Тя дава еластичност на компаниите – сериозна във време, в което може да се наложи прекратяване на работа, преразпределяне на отговорности сред служащите и други

Освен всичко друго, потреблението на сигурността като услуга значи киберзащитата да се трансформира от финансов разход в действен разход, което не е без значение във времената на икономическа неустановеност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР