Това, което се случва в Косово, не е нещо неочаквано

...
Това, което се случва в Косово, не е нещо неочаквано
Коментари Харесай

Георги Димитров: Въпросът за независимостта на Косово и за членството в ЕС са скачени съдове

Това, което се случва в Косово, не е нещо ненадейно и не е нещо ново. 15 години историята се повтаря. Това сподели някогашният дипломат на България в Белград Георги Димитров в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Диалогът сред Сърбия и Косово и европейската вероятност на двете страни през цялото това време са били предмет на диалози и тласъци от страна на Европейски Съюз, само че нормализация на връзките сред двете страни минава през изясняване статута на Косово. Според Сръбската конституция Косово и Метохия са самостоятелна провинция на Сърбия, изясни той. „ Въпросът за независимостта на Косово и за участието в Европейски Съюз са скачени съдове. При всяко експлоадиране на напрежението се получават такива промени в настройките на хората. Това въздейства и на политиците, които в последна сметка са избирани от тези хора ", разяснява той.

По думите му към момента няма политици и от едната, и от другата страна, които могат да решат въпроса по този начин, че да не се изтълкува от тяхното население като изменничество. Начинът съгласно него е през европейската интеграция.

„ Ако не се вземат ограничения от съответните интернационалните институции, Европейски Съюз преди всичко, които имат принадлежности за стабилизиране на обстановката, най-малкото, което може да стане, е в този район да стартира фрагментация, игра на сили в района, наместване на огромни играчи, които стартират да разделят ползи и сфери на въздействие. Тук има един двустранен развой - и на страните в района, и на Европейски Съюз ", акцентира Георги Димитров.

По въпроса за връзките сред България и РСМ и бъдещето й в Европейски Съюз съгласно него сега има консенсус у нас. „ Дали са ни разбрали в Европа - мисля, че да, или са почнали да ни схващат повече. Сега би трябвало нашите другари от Македония да си свършат домашното ", добави Димитров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР