Това, което се случва с избора на шеф на БНБ,

...
Това, което се случва с избора на шеф на БНБ,
Коментари Харесай

Красен Станчев: При очакван стрес е най-добре да не се сменя ръководството на БНБ

" Това, което се случва с избора на началник на Българска народна банка, е много обезпокоително, да не кажа по-тежка дума ".

Това съобщи пред БНР икономистът и създател на Института за пазарна стопанска система Красен Станчев откакто представителят на кабинета " Петков " Лена Бориславова съобщи в изявление, че ръководещата коалиция има единна кандидатура за гуверньор на Българска народна банка.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев също съобщи, че претендентът на ръководещата коалиция за поста е Андрей Гюров. В същото време другият претендент - на Има Такъв Народ Любомир Каримански и ръководителят на " ИТН " Слави Трифонов реагираха в обществената мрежа Facebook, че обединението има двама, а не един претенденти.

" В предаването " 120 минути " по bTV началникът на кабинета стигна още по-далеч, прекрачи своите пълномощия, и изрече внушения и клюки по адрес на Любомир Каримански. Внуши, че господин Каримански има съмнителни петна в своята биография и в случай че той бъде определен за шеф на Българска народна банка, а не Андрей Гюров, ще има " второ КТБ ", написа Трифонов и съобщи щафетата на Каримански.

Според икономиста Станчев сходни изявления наподобяват на промяна на конете по време на секване на река. " Това е много неприятно като тест за ръководещата коалиция, тъй като значи, че сега даже обособени хора да схващат от банкиране, това, което следва с Еврозоната, с Европейския съюз и по този начин нататък, в последна сметка разрешава комплициране на Българската банка за развиване с Българската национална банка . За Българската банка за развиване (ББР) вие би трябвало да сте поддръжник на тези, които ръководят сега, до момента в който за Българска национална банка, която е част от емисионната система на Европейския съюз, затова и на еврото, би трябвало да имате доверие на Европейската централна банка, на Европейския съюз, на Международния валутен фонд, Европейската банка за развиване, Европейската капиталова банка, като най-малко ", изясни Красен Станчев.

Според него даже хора с известна биография, каквито имат сегашните претенденти, не могат да имат такова доверие в Еврозоната.

" При състояние, че имате хора с опит, които са сега отпред на централна банка и тези хора са минали в предишното си разнообразни спешни обстановки, както вътрешни, по този начин и външни , то най-добре е в този момент, когато се чака огромен стрес на Европейската банкова система, на Европейската централна банка и на Европейския съюз, освен заради войната в Украйна , да не се сменят тези хора. Ако това стане, ще е много безразсъдно ", добави Станчев.

Припомняме, в неделя, 3 април, се организира съдружен съвет в Министерския съвет. В петък, 1 април, имаше съдружен съвет, само че след него нямаше изказвания. На съвета, който в петък, диалозите сред представители на четирите партии в ръководещата коалиция продължиха близо три часа.

По информация на БНР противоречивите въпроси към обособените кандидатури за и другите позиции по отношение на изпращане на за Украйна не са били съществени тематики на диалозите, както се предполагаше. Нямаше авансово разгласен дневен ред, само че конфликтните точки в четворната коалиция са тъкмо тези две тематики.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР