Това, което се разбра вчера е, че не може всички

...
Това, което се разбра вчера е, че не може всички
Коментари Харесай

Партиите умуват как да променят формулата за служебен кабинет

Това, което се разбра през вчерашния ден е, че не може всички проблеми в страната да се решат с един диалог, съобщи Кирил Петков в отговор на недоволството от страна на Бойко Борисов за лидерската им среща

Христо Иванов от Демократична България оцени, че срещата с ГЕРБ и Движение за права и свободи за конституционните промени е приключила " с висока степен на единодушие за правосъдната промяна в нейния парламентарен аспект ". И той, като представителите на Движение за права и свободи уточни, че посоката е по ограничение пълномощията на основния прокурор, преформатиране на Висш съдебен съвет.

" Да забележим спомагателни хрумвания за преформатиране на служебния кабинет и да въведем самостоятелна конституционна тъжба - това са задачите ", разгласи съпредседателят на Демократична България. Той обаче призна и за съществуването на " противоречиви моменти ", които ще се чистят в конституционната комисия. Очаква се промяната да започва до десетина дни. Всичко ще се разисква с специалисти, представители на Академията, на конституционната общественост и магистратурата.

Идеите за промени в служебния кабинет са разнообразни. " Една концепция, която е стартира и сякаш е точка на единодушие, е продължаването на Народното събрание - той да прекъсва работа едвам когато стартира формалната акция. Тези интервали, в които имаме длъжностен кабинет, назначен от президента, Народното събрание да не е освободен ", съобщи Иванов.

Така той удостовери прогнозите, че болшинството върви към концепцията за удължение работата на депутатите, а не както е сега - те да са в отмора от 3 месеца при неуспех на държавното управление. За пълномощията на служебния кабинет пък се обсъждал и разновидността за т.нар гръцки вид, където е посочено сред кои фигури президентът може да избира. В македонската конституция пък се сформира по различен метод, има и други модели. Ще има полемика ", изясни съпредседателят на Демократична България.

" В конституционната комисия ще лансираме експертни фигури, които не носят някаква огромна политическа натовареност ", добави Иванов. Постигнало се е единодушие на експертно равнище да продължи разговорът и с други политически обединения в Народно събрание и се надяват на по-широко присъединяване след започването на конституционната комисия.

Това, което се разбра през вчерашния ден е, че не може всички проблеми в страната да се решат с един диалог, съобщи Кирил Петков в отговор на въпрос какво се случва с взаимоотношенията им в ГЕРБ, поради гнева на Бойко Борисов от вчерашния ден. " Трябва да създадем общата ни просвета, да бъде ежеседмична среща. Ако този разговор, го институционализираме по този метод, ще имаме доста по-добри резултати ", съобщи съпредседателят на Политическа партия. 
ТЕМА преди 17 часа 2783 преди 17 часа 1151 преди 17 часа 2798
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР