Това, което се е чу в днешната среща с евродепутатите,

...
Това, което се е чу в днешната среща с евродепутатите,
Коментари Харесай

Съюзнически сили попълват дефицитите в българския батальон за НАТО

Това, което се е чу в днешната среща с евродепутатите, е огромна доза оптимизъм и същинска религия, че България за пръв път има същинско политическо предпочитание да се оправи с проблемите на корупцията. Оттук нататък няма да има човек над закона и основният прокурор няма да е единствено с Господ над главата си.

Това съобщи министър председателят Кирил Петков след чуването в Групата за мониторинг на народна власт в Европейския парламент в Брюксел.

" Те усетиха, че не сме тук, с цел да им обещаем неща, в които не имаме вяра, дори мисля, че ги изненадахме с равнището ни на подготвеност ", изясни Петков.

Той беше безапелационен, че не са му желали писмени гаранции за тези обещания.

По отношение на настояването на основния прокурор Иван Гешев, който през днешния ден също е в Брюксел, да има по-засилено наблюдаване на върховенството на закона у нас, Кирил Петков съобщи следното:

" Аз доста бих се радвал да имаме оптимално засилен мониторинг на върховенството на закона - това е и нашият приоритет. Така че колкото повече - толкоз по-добре, само че това, което няма по какъв начин да бъде избегнато, е, че прокуратурата в България не работи добре ", акцентира министър председателят.

По думите му евродепутатите са видели желанието на страната ни да направи смяна в правосъдната система изключително когато първият закон е за КПКОНПИ.

" Няма по какъв начин да излъжете европейските институции с положителни думи, хората са задоволително интелигентни да схванат по кое време нещо е подправено и по кое време нещо е същинско ", сподели още Петков.

Той уточни още, че в Плана за развиване е заложено основният прокурор да не бъде " единствено с Господ над главата си ".

" Ще има арбитър, който ще може да бъде краткотраен прокурор и след това да се върне отново на съдийския пост. С други думи спорът на ползи няма да го има ", означи министър-председателят и продължи:

" Другото ни предпочитание като коалиция е ролята на основния прокурор да се промени напълно - той да стане админ. Не ни би трябвало четвърто равнище в прокуратурата. Трябва ни работеща прокуратура. Въпрос на време, би трябвало ни търпението на всички наши гласоподаватели и да знаят, че работим това от заран до вечер ".

Петков разяснява още, че не е получил директни въпроси, свързани с световния закон " Магнитски ".

По думите му хората, които са в основата на корупцията в България, са 20 души: " Ще имаме дълга работа за промяна и е значимо да го вършим по разпоредбите. Ние вършим следствията, да подготвим доказателствата и тогава да излезем. Но едно ви подсигурявам - оттук насетне няма да има човек над закона и няма да има някой, който да ми се обади на мен и да ми каже " този човек не би трябвало да се пипа ".

Петков разяснява и случая с НАТО и Русия.

Дефицитите в българския батальон за учението на НАТО ще бъдат попълнени от съюзническите сили, стана ясно от думите на премиера.

" Рамковата страна ще бъде България. Това значи, че батальонът ще бъде български. В този батальон обаче, тъй като не сме вложили вярно през годините, има дефицити. Тези дефицити ще се попълнят от съюзнически сили ", разгласи той.

Съюзническите сили ще вземат участие в попълването на дефицитите, до момента в който българската страна не ги преодолее посредством верни вложения, изясни още министър-председателят.

" Надяваме се, че деескалирането на въпроса дружно с дипломатическите диалози ще дадат най-малкото закъснение на някакъв изострен спор, в най-хубавия случай елиминиране на казуса ", сподели още Кирил Петков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР