Това, което поискаха от македонската църква означава да може да

...
Това, което поискаха от македонската църква означава да може да
Коментари Харесай

Проф. Калин Янакиев: Трябва да влезем в евхарийстийно общение с Македонската православна църква, никой не ни забранява това

Това, което желаеха от македонската черква значи да може да има съслужие - нещо, което в този момент е невероятно, тъй като ние нямаме евхаристийно общение с тях. Второто, което желаеха от нас е да признаем тяхната автокефалия, а те да ни признаят като църква-майка. И третото, което желаеха, е да ходатайстваме за тях пред православните църкви за определяне на каноничния статут на македонската православна черква. Това мен ме удовлетворява. Не е неразрешено ние да даваме афтокефалия, само че не е редно да го вършим. Това разяснява пред Би Ти Ви проф. Калин Янакиев. 

Съществуват две концепции, че единствено Константинопол дава автокефалия, а другата е на съветската черква, че целият православен свят дава такава. Питайте архиереите, откакто приехме да станем църква-майка, ние влизаме ли в евхаристийно общение с македонската черква или не, попита професорът. Никой канон не не разрешава едностранно влизане в евхарийстийно общение с друга черква, уточни той, представен от Пик.

Руската православна работа и нашата също са в общение с православната черква на Америка. Константинопол обаче не са. Да има някаква схизма или спор сред нас? Няма, разясни той. Ние можем да влезем в такова общение още в този момент. След като ще ходатайстваме за тях и одобряваме да им бъдем църква-майка, ние би трябвало да влезем и в общение, уточни професорът. 

В неразбиране съм от страховете, които изрекоха някои архиереи и богослови, че, в случай че ние приемем някакви стъпки към МПЦ, сръбската ще ни сложи под схизма. След като ние гордо отказахме да се явим на събора в Крит, някой наказа ли ни?, попита той. Тогава никой не се притесняваше какви спорове ще се провокират. А в този момент ловчанският митрополит Гавриил ни предизвести, че ще влезем в схизма. Сръбската православна черква няма да ни сложи пред схизма, уточни още ученият. 

Няма монопол върху решение на един мъчителен църковен проблем. Не може единствено едната страна да каже: Ние ще се занимаваме, вие стойте на страна. Македонската черква е жива, тя издава три богословски списания. Нашата черква издава ли? Църквата ни би трябвало да реши в интензивни диалози с останалите черква. Не е ясно по какъв начин ще протекат тези диалози и докога ще се водят. Според мене те би трябвало да стартират със сърбите и с Константинопол. Доколкото знам, ще се стартира с Руската черква, уточни още Янакиев. 

Аз не съм светско лице, само че аз съм набожен човек. Имам цялостното право да изисквам. Политически напън не трябва да има, безапелационен е той. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР