Това, което отличава нашата статистика, е, че ние направихме прогноза

...
Това, което отличава нашата статистика, е, че ние направихме прогноза
Коментари Харесай

Прогноза: Населението в България намалява драстично до 2040 г.

„ Това, което отличава нашата статистика, е, че ние направихме прогноза по обитаеми места. То демонстрира, че към 25% от обитаемоте места в България ще бъдат заличени “.

Toва разгласи пред БиТиВи доцент Надежда Илиева от секция „ Икономическа и обществена география “ към Българска академия на науките (БАН). 

По думите ѝ най-засегнатите от обезлюдяване територии са Северозападна България, Северна Централна България, Странджа Сакар и един нов регион – Източните Родопи.
 Прогноза: Над половин милион души по-малко в селата до 2050 година Прогноза: Над половин милион души по-малко в селата до 2050 година
60% от градските райони в Евросъюза ще имат приръст на популацията до 2050 година, до момента в който четири от всеки пет селски ще отчетат понижение....

„ В България в съпоставяне със западноевропейските страни и Съединени американски щати, този развой на изселване от ядрото на града към околните обитаеми места, занапред ще се следи “, уточни доцент Илиева.

Тя посочи, че най-големият проблем на страната ни е мощното застаряване на популацията и високата смъртност. По индикатора раждаемост сме на равнището на другите европейски страни, добави специалистът.

След 20 години популацията на страната ни ще намалее до 5 млн. души, а към една четвърт от обитаемоте места ще бъдат обезлюдени. Това демонстрират данните от най-новото демографско проучване у нас на Българска академия на науките.

Прочетете още по тематиката:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР