Това, което отличава нашата статистика, е, че ние направихме прогноза

Това, което отличава нашата статистика, е, че ние направихме прогноза ...

Прогноза: Населението в България намалява драстично до 2040 г.

„Това, което отличава нашата статистика, е, че ние направихме прогноза по населени места. То показва, че около 25% от населените места в България ще бъдат заличени“.

Toва обяви пред БиТиВи доц. Надежда Илиева от секция „Икономическа и социална география“ към Българска академия на науките (БАН). 

По думите ѝ най-засегнатите от обезлюдяване територии са Северозападна България, Северна Централна България, Странджа Сакар и един нов район – Източните Родопи.

Прогноза: Над половин милион души по-малко в селата до 2050 година Прогноза: Над половин милион души по-малко в селата до 2050 година
60% от градските региони в Евросъюза ще имат прираст на населението до 2050 г., докато четири от всеки пет селски ще отчетат намаление....

„В България в сравнение със западноевропейските държави и САЩ, този процес на изселване от ядрото на града към близките населени места, тепърва ще се наблюдава“, посочи доц. Илиева.

Тя уточни, че най-големият проблем на страната ни е силното застаряване на населението и високата смъртност. По показателя раждаемост сме на нивото на другите европейски държави, допълни експертът.

След 20 години населението на страната ни ще намалее до 5 млн. души, а около една четвърт от населените места ще бъдат обезлюдени. Това показват данните от най-новото демографско изследване у нас на БАН.

Прочетете още по темата:

Източник: actualno.com