Това, което ние следваме като ясен план е – първо,

...
Това, което ние следваме като ясен план е – първо,
Коментари Харесай

Божанков: В преговорите с ИТН обявихме стъпки, по които всеки да знае какво и кога да очаква от нас

Това, което ние следваме като явен проект е – първо, беседваме по политики. Второ, чакаме персоналния състав на Министерски съвет. След това желаеме писмен ангажимент – под каква форма, следва да забележим. И най-после, ще се съберем в нашия групов орган и той ще вземе решение поддържаме или не.

Аз се надявам, че номинираният за министър-председател ще постави всички старания. От наша страна го поканихме на диалог с парламентарната ни група, с цел да изложи персонално той уговорките, които счита да поеме като министър-председател.

Дори и документално, гаранция в никакъв случай няма, само че в последна сметка, в случай че едно държавно управление не си прави работата, в случай че то не извършва тези задължения, които е поело пред своите сътрудници, поддръжката му може да бъде оттеглена, държавното управление пада и отиваме на избори. Но ние сме длъжни в този комплициран за страната миг да дадем всичко от себе си България да има постоянно, устойчиво и работещо държавно управление. И тъкмо това вършим, за разлика от други, които са фокусирани върху личността на двама-трима министри, какъв брой тъкмо министерски поста. При нас подобен въпрос не стои. Ние подхождаме доста умерено и професионално в тази обстановка.

Имаме може би над 90% припокриване в политиките, които сме обсъждали на договарянията. Аз бях в екипа по тематика правораздаване и сътрудниците от „ ИТН “ пристигнаха доста готови. Влязохме и в най-малките елементи, тъй като е ясно – желаеме да закрием спецсъдилищата и спецпрокуратурата. Но какво вършим след оттова нататък, къде отиват висящите каузи – ето подобен професионален диалог в подробност водихме. Ние сме задоволени от резултата. От Има Такъв Народ бяха склонни и направиха някои отстъпки като мандатоносител, което демонстрира и тяхното предпочитание да има работещо държавно управление.На договарянията на тематика правораздаване ние ние искахме да прибавим нов приоритет, който Има Такъв Народ одобри – да създадем проверка на настоящото законодателство. Защото корупцията би трябвало да се проверява и присъди би трябвало да има, само че корупцията е заложена със закони. Давам образец, „ Автомагистрали – 4 милиарда лева раздадени по „ ин хаус “ процедура на близки до властта компании, само че те са раздадени по закон. Така че ние би трябвало да променим законодателството, основано от ГЕРБ, да създадем една проверка.

„ ИТН “ одобриха този приоритет. Те се солидаризираха и с наши цели, които години наред не можехме да наложим. Актуализация на пенсиите – там ни упрекнаха, че сме популисти преди години. Сега чуваме, че всички парламентарни групи одобряват това за собствен приоритет. И аз не желая да се състезавам кой по-напред ще гласоподава за актуализацията на пенсиите, значимо е възрастните хора да имат обективни приходи. Доходите на фамилиите – второ, трето дете – всичко това беше признато от мандатоносителя. Предстои да забележим по какъв начин ще бъде формализиран този развой и дали уговорките ще бъдат изпълнени.

Аз почитам сътрудниците от „ Демократична България “, само че не постъпиха вярно като от парламентарната естрада изиска трима съответни министри. По тази логичност и Българска социалистическа партия можеше да изиска Янаки Стоилов, Антон Кутев и Бойко Рашков да запазят своите места. Но по този начин взривяваме процеса, тъй като нито е времето, нито мястото от трибуната да поискаш това, което желаеха от Демократична България. Може би Има Такъв Народ се видяха притиснати и с извити ръце в тази обстановка и видяха, че преговорният развой върви по-логично и по-професионално при нас. Ние водим кардинални договаряния. Ние също желаеме да разберем състава на Министерски съвет, само че сме оповестили стъпки, по които всеки може да знае какво и в какъв миг да чака от нас. И няма изненади по средата на парламентарния ден, някакво искане, отправено от трибуната. Така в тази обстановка би трябвало да се води този развой. А за какво сме длъжни да водим този развой по този метод – тъй като гласоподавателите ни сложиха в тази позиция. Те споделиха, никой няма болшинство да ръководи, вие би трябвало да намерите общ език и да работите дружно. Това е посланието от два поредни избори. И за страната, в една обстановка, в която може би се задава нова коронавирус вълна, не е най-хубавата концепция се хвърлим в нови избори поради някакви персонални прищявки, дали някакъв блян за някакво министерство. Това в действителност са дреболии на фона на работата, която би трябвало да свършим.

Много се веселя, че един различен консенсус се очерта – че освен ГЕРБ и техния модел са зад алената линия, само че и Движение за права и свободи, които интензивно участваха в построяването на този модел, с техния прочут депутат Делян Пеевски. Ако Движение за права и свободи не са удовлетворени, може би сме на прав път.

Близък до Българска социалистическа партия Петър Илиев не е. Като експерт в материята на конституционното право той е бил съветник по конституционни тъжби, които Българска социалистическа партия е внасяла. Нищо повече. Не мога да отсъдя дали той би бил по-подходящ за кандидат-премиер, това не е наш ангажимент. Избързаха някои политици и медии безусловно да хвърлят тиня и по този човек, тъй като в последна сметка видяхме, че предлагането за министър-председател е друго.

Важно е какви политики ще се извършват, само че е значимо и кой ще ги извършва. Държим това да стане ясно преди внасянето на състава на Министерски съвет в зала, тъй като Българска социалистическа партия не е някаква лидерска партия, където там, на място, вождът взема решение по какъв начин да се гласоподава. Трябва да се събере нашият Национален съвет и да вземе решение. Трябва да знаем авансово състава на Министерски съвет, с цел да можем да го обсъдим, да забележим дали тези персони имат нужните морални, етични и професионални качества.

Дали ще има или не служебни министри в състава на държавното управление също е отговорност на мандатоносителя. Ние бяхме декларирали, че в случай че пристигна третият мандат при нас, ще предложим състав на Министерски съвет доста непосредствен до състава на служебния кабинет. Той се оправи добре. Служебният кабинет е един сполучлив кабинет и съгласно мен ще бъде запомнен с огромен позитив от хората. Има доста персони там, които персонално аз бих поканил в идващия кабинет, само че в последна сметка спечелилият изборите и носещият отговорността сега е „ ИТН “.

Имаме поредна позиция, че мажоритарен избор не бихме подкрепили. Това е от години наша позиция, защото това е обвързвано с радикална смяна на изборната система, с ново райониране на страната. Не безусловно по всички въпроси би трябвало да имаме единодушие. Убеден съм, че в случай че има кабинет, Българска социалистическа партия ще сложи доста тематики, които няма да бъдат признати от „ Демократична България “ и от „ ИТН “. В момента търсим общите цели. Ще има политики, по които ще бъдем разнообразни, ще спорим и ще търсим съдружници. Това е обикновено.

По-голямо значение се отдава на митинга на вътрешната съпротива пред " Позитано ", в сравнение с той действително има тежест. Аз съм благополучен, че видях сътрудници да стачкуват за първи път, тъй като множеството от тях в действителност стачкуват за първи път. Стотици дни неодобрение против Борисов и Гешев не ги видях на площада, само че ги видях да скандират пред " Позитано ". Е, не е късно човек да открие митингите. От друга страна, това са хора, които, дано си го кажем по този начин – Георги Гергов, Весела Лечева, Кирил Добрев – в случай че те са хората, които желаят оставката на Нинова, това е по-скоро мотив тя да не подава тази оставка. И в случай че има нещо, поради което персонално аз почитам Нинова, това е, че тя не прави компромис с стопански подвластни хора. Трябва да си го кажем напряко – при тези хора не става въпрос просто за бизнес, там става дума за бизнес империи, за накърнени стопански ползи и за ужасно доста пари. И в случай че тези хора желаят да занимават цяла една партия с техните си ползи, скърбя, само че това време е отминало. И това считам за един от огромните триумфи на Нинова като водач на Българска социалистическа партия. Затова считам, че и Българска социалистическа партия сега е допустим сътрудник, за разлика от Движение за права и свободи и ГЕРБ. Ето това е един огромен триумф, може би реализиран мъчно, може би ще би трябвало време, с цел да го осъзнаят хората. Убеден съм, че в случай че хора като Гергов и Добрев управляваха Българска социалистическа партия, тя сега щеше да бъде по-скоро от алената линия.

Има някакъв абсурд в това, че с 80 народни представители в 44-ия парламент имахме доста по-малко благоприятни условия да прокараме наши политики, в сравнение с сега с два пъти по-малко депутати. Има доста фактори и условия, нови политически сили. Но каквото и да прави човек, би трябвало да се води от едно схващане – кое е вярно и като правиш промени, би трябвало да си наясно, че тези промени може да са мъчителни, може да дадат отрицателен резултат в кратковременен проект, само че като си прав би трябвало да следваш тази политика. Аз съм уверен, че този път е верен. Има доста какво да се направи, доста какво да се промени и да се модернизира, само че генерално пътят е този.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР