"Това, което ми се губи в Плана за възстановяване е

...
"Това, което ми се губи в Плана за възстановяване е
Коментари Харесай

Ивайло Калфин критикува Плана за възстановяване

"Това, което ми се губи в Плана за възобновяване е визията по какъв начин ще наподобява България, българската стопанска система и приходите на българските жители след 10 години. Какво тъкмо ще се промени за хората, по какъв начин ще се промени и по какъв метод този План ще помогне. Общата картина ми се губи - какво ще се промени в стопанската система ". Коментарът направи пред БНР Ивайло Калфин, някогашен външен министър на България, а в този момент шеф на Европейската организация за възстановяване на изискванията на живот и труд.

По думите му средствата от Плана ще доближат до дребните компании и хората, само че не е наложително това да стане като директни заплащания или дотации:

"Въпросът е дребният бизнес да има повече въздух, с цел да има опция да подхваща, рискува и да вкарва нови технологии и този риск, който поема, да бъде подсилен от Плана. Не би трябвало да си представяме, че ще раздават пари на калпак, а по-скоро да се подкрепят компаниите да погледнат по-напред и да вкарат нови технологии и да стартират да извършват по-различни трудови процеси ".

Калфин разяснява, че от 2007 година в България се приказва по какъв начин да се похарчат парите, които ни дават от Европейски Съюз, а в никакъв случай не е задаван въпросът какво желаеме да променим с тези пари. Според Ивайло Калфин от вложения в зелена стопанска система биха имали интерес всички, тъй като в европейски страни, където към този момент това е направено, силата е по-евтина сега:

"Вместо за лобизъм, дано да отидат парите в тези компании, които в действителност ще трансформират България - по опция да не са отново тези кръг от познати компании, свързани по друг метод. Това мъчно можем да го гадаем в този момент ".

Затварянето на ТЕЦ-овете и основаването на държавно дружество, което да поеме съкратените миньори и енергетици от въглищните централи, Калфин дефинира като една от огромните недостатъци на Плана за възобновяване:

"Срамежливо, непретенциозно и ненапълно мнение по какъв начин тъкмо ще се извърши този преход. Очевидно, че силата от въглищни централи ще е доста скъпа, че няма по какъв начин да ни изненадват големите сметки, които идват. Ако желаеме да променим стопанската система, би трябвало да погледнем към други източници на сила. Не става въпрос миньорите да се назначат в държавно дружество, което ще е губещо по някакъв метод.... Големият проблем е да не обезлюдеят тези райони.

... Планът и държавното управление би трябвало да дадат отговор какъв ще е заместващия бизнес, който ще сътвори работни места и положителни приходи на хората в тези райони. И, несъмнено, по какъв начин ще се гледа дълготрайно на енергийния баланс, кои ще са тези производства, които ще ни обезпечат енергийна самостоятелност ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР