Това, което ми направи силно впечатление и искам да подчертая

...
Това, което ми направи силно впечатление и искам да подчертая
Коментари Харесай

Юл. Николова: Форумът в София дефинира регионалното сътрудничество като елемент от европейската интеграция на Западните Балкани

Това, което ми направи мощно усещане и желая да подчертая е, че на този конгрес тук в София се говореше за районното съдействие и районната интеграция като детайл от европейската интеграция на страните от Западните Балкани -  т.е. не е алтернативата районна интеграция за сметка на отлагането във времето на европейската интеграция на страните от Балканите, а като инструмент в поддръжка на това тази интеграция да се случи по-бързо в сравнение с я възнамерява Европейската комисия и огромните страни членки на Съюза, каза в ефира на " Хоризонт "   Юлиана Николова , шеф на портал " Европа " в коментар по отношение на провеждания в столицата форума на високо ниво за  Западните Балкани. 

По мотив оферти финансов инструмент, посредством който Световната банка ще подкрепи реализирането на планове за инфраструктурни връзки на балканските страни, Николова  означи, че: Той ще подкрепи страните да се приготвят в по-голяма степен и по-бързо за участие в Европейския съюз.

Този конгрес сътвори изискванията за това България да има по-висок глас по време на своето Председателство във връзка с интеграцията на Балканите в Евросъюза , акцентира още Юлиана Николова, като подчертава и на това, че хоризонтът за еврочленството на балканските страни е дълъг и на процедура работи обезкуражаващо за тях. По отношение на Македония тя означи:

Страните, които вземат участие в Берлинския развой, който е също по този начин развой за районна интеграция, плануват, че вероятността за Македония за участие е 2030 година. 2030-та от хоризонта на 2017-та е прекомерно надалеч, тя не е мотивираща, а напротив  - e дезангажираща вероятност за участие.

В този смисъл откровено се надявам този развой (на районна интеграция - бел. ред.), защитавайки ползите и на България, и на всички балкански страни (на всички Балкански, не приказвам за страните от Западните Балкани) да форсира интеграцията в Европейски Съюз. Защото не трябва да забравяме, че Европейски Съюз е основан с концепцията да служи на мира -  на мира преди всичко, на стабилността и сигурността в Европа.  В този смисъл без Западните Балкани нито едно от тези три неща не може да бъде осъществено, заключи Николова.  Тя акцентира още, че за реализирането на инфраструктурните планове, които са общи за Балканския район, обособените страни би трябвало да отделят средства и от националните си бюджети, само че парите не са единственият фактор:

Парите няма да решат, парите могат  - тези, които Световната банка предлага, те могат да основат условия, всичко останало обаче зависи от нас и не трябва да се чака, с цел да се свържем със страните от Балканите, не трябва да се чакат европейските пари - тъй като, както се споделя, срамно е в известна степен, с цел да летиш до Скопие или до Сараево, или до Любляна да трябвало да минаваш през Виена или е през някъде другаде.

Цялото изявление може да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР