Това, което чуваме от консултациите при президента, е, че е

...
Това, което чуваме от консултациите при президента, е, че е
Коментари Харесай

Политоложка разби Радев: Той не е надпартиен, а играч

" Това, което чуваме от консултациите при президента, е, че е невероятно съставянето на ново държавно управление, този парламент е привършен ". Това сподели пред БНР политоложката Цветанка Андреева. Според нея ставаме очевидци на следващ опит за сформиране на кабинет към същата четворна коалиция, която няколко пъти се проваля: " Това не носи никаква нова опция и никакъв нов късмет ".

Тя предвижда третият изследователски мандат да отиде при Българска социалистическа партия:

" Такава е политическата логичност, тя сочи вляво.... Изборът на президента ще е не толкоз стратегически, а политически. Той от ден на ден се държи като ляв човек - в българския смисъл на понятието ".

Андреева изясни остротата на конфликта сред ГЕРБ и Политическа партия с битката за първото място на идващите избори.

По думите на политоложката " предизборната изразителност потопява разсъдъка ":

" Понятията " рецесия " и " червени линии " изкристализираха през днешния ден още веднъж. Те са доста определящи за обстановката, в която сме, те взаимно се подхранват. Червените линии пораждат рецесията, а тя може да се реши единствено в случай че се преодолеят някакви червени линии ".

Андреева разяснява медийната информация за закуска при американския дипломат у нас Херо Мустафа, покана за която се твърди, че са получили всички сътрудници от досегашната ръководеща коалиция, плюс Даниел Митов от ГЕРБ:

" Идеята и цялото говорене към това е да се построи евро-атлантическото болшинство, само че то се породи доста преди всевъзможни закуски и форми на " подшушване от непознати посолства ", както го сподели Асен Василев. Видя се, че това е единственото болшинство, което работи в този парламент. Ще напомня - гласуването за Украйна, рецесията с РСМ реши тъкмо това болшинство. То е доста огромно и доста ясно. То беше доста транспарантно и се консолидираше в доста спешни моменти ".

" И през днешния ден в консултациите виждаме, че президентът Румен Радев не е този надпартиен престиж в страната и не седи над политиците, той е състезател като тях. Той е в стратегическо очакване да поеме властта в страната. Вече стартира да разчиства дневния ред от проблемите на партиите и ще слага към този момент личните си акценти ", разяснява още Цветанка Андреева.

Според нея от ден на ден се преодолява рискът от влизане в серпантина от избори:

" Партиите към този момент натоварват предварителните избори с доста упования. Те ще бъдат потопени в една нова среда, с нови проблеми и няма да са заложници на предходните идеологеми на четворната коалиция.... Анти-ГЕРБ към този момент не може да бъде лайтмотив за ръководство. Ще забележим по какъв начин анти-корупцията може да се съчетае с евро-атлантизъм, тъй като това са тематики, които в този момент се сблъскват, само че могат да бъдат обединени. Имаме съображение да считаме, че политиците ще се държат рационално ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР