Това казва един от водещите поддръжници на Брекзит. Затова той

...
Това казва един от водещите поддръжници на Брекзит. Затова той
Коментари Харесай

Предлагат промяна на визите за българи, работещи във Великобритания

Това споделя един от водещите поддръжници на Брекзит. Затова той предлага нова стратегия за визи за българи и румънци под 35-годишна възраст.

Джордж Юстис, един от водещите поддръжници на Брекзит и някогашен министър в държавното управление на Борис Джонсън, упорства за смяна в миграционната политика на Англия във връзка с страните членки на Европейски Съюз. " Предлагам да стартираме двустранни договаряния с членките на Европейски Съюз, като стартираме от страни като България, Румъния и балтийските страни ", разгласи политикът, представен от Дойче Веле.

" Целта е да създадем реципрочна визова скица за младежка подвижност ", сподели той пред " Съндей Обзървър ".

Бившият министър на околната среда предлага младежи до 35-годишна възраст от страни като България и Румъния в началото да имат опция да получават двугодишни визи, а в дълготраен проект да се развие " Програма за младежка подвижност ", която да обхване страните от всички Европейски Съюз.

Целта е да се противодейства на острата липса на работна ръка и произлизащата от това висока инфлация. С този собствен апел Юстис се опълчва на обещанието на поддръжниците на Брекзит да затрудни достъпа до трудовия пазар за нискоквалифицирани чужденци.

Високи цени и малко служащи

Последно инфлацията във Англия беше 8,7%. Експерти считат, че една от аргументите за това е дефицитът на работна ръка. По-малко служащи значи по-малко произвеждане и по-малко предложение на артикули. А при опазване на равнището на търсенето на този декор цените скачат.

Според Юстис обаче икономическите компликации не се дължат на самия Брекзит, а на новата миграционна политика на Англия. Бившият министър счита, че тя не е съобразена с потребностите на страната.

" Позволяваме на хора с висококвалифицирани специалности да влизат в страната - юристи, експерти по несъстоятелност, музейни служащи, даже дисководещи. Въпреки че нямаме дефицит в тези браншове. Но пък не разрешаваме на хора да дойдат тук и да работят в хранителния бранш да вземем за пример, където имаме изострен дефицит. А това също способства за високата инфлация ", споделя политикът.

Недостигът на служащи в Обединеното кралство визира изключително мощно хотелите, както и бранша на гастрономията - заведенията за хранене, пъбовете, кафенетата.

Брекзит и " контролът върху границите "

Един от главните причини на поддръжниците на Брекзит беше " да си върнем контрола върху границите " - take back control of our borders. Напускането на Англия от Европейски Съюз през януари 2020 година постави завършек на свободното напредване на жителите от Европейски Съюз.

Граждани на страни членки на Европейски Съюз, в това число българи, които са живели на Острова преди декември 2020-а година, могат да канидастват за така наречен " статут на уседналост ", който им разрешава да работят в Обединеното кралство без визи.

Останалите, които имат предпочитание да се трудят на Острова обаче, би трябвало да си издадат визи. Цените за това не са по никакъв начин ниски - те могат да доближат до към 1500 евро.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР