Това каза зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев по NOVA NEWS. Комисията

...
Това каза зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев по NOVA NEWS. Комисията
Коментари Харесай

Зам.-министър: Венецианската комисия препоръчва холистичен подход в ограничаване абсолютната власт на глав...

Това сподели зам.-министърът на правораздаването Емил Дечев по NOVA NEWS.

 

„ Комисията ни предлага холистичен метод в ограничение безспорната власт и пълномощия на основния прокурор. Това значи да създадем промени в Наказателно-процесуалния кодекс, само че и в Закона за правосъдната власт ”, сподели той.

 

„ В два отчета на Венецианската комисия ни предлагат да понижим броя на гласовете за предварително освобождение на основния прокурор, когато той е направил тежко нарушаване на разпоредбите или систематични нарушавания, или е уронил престижа на правосъдната власт ”, сподели Дечев.

 

Според него, рекомендацията на комисията е удачна.   „ Главният прокурор е един от органите, които би трябвало да организират наказателната политика на страната, заради което е обикновено той да има и отчетност. В случай че не извършва своите отговорности да има и опция за търсене на отговорност. Един от методите за търсене на тази отговорност е това предварително освобождение ”, бе безапелационен той.

 

Няма заплаха политиците да диктуват на правосъдната власт какъв да е прокурора, съобщи Дечев. Заместник-министърът почерта, че комисията е извънредно влиятелен орган на Съвета на Европа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР