Това каза за ФрогНюз Сервет Дениз, която е доброволец в

...
Това каза за ФрогНюз Сервет Дениз, която е доброволец в
Коментари Харесай

Сервет Дениз за Фрог: Търсят се доброволци психолози, които да работят с оцелелите след земетресенията

Това сподели за ФрогНюз Сервет Дениз, която е доброволец в засегнатите от земетресенията региони.

" Организацията с помощите върви доста добре, за хората, които не са могли да бъдат настанени при свои близки в други обитаеми места се строят градове от фургони, където да могат да живеят, до момента в който жилищата им бъдат построени отначало, само че това от което имат най-сериозна потребност сега е психическа помощ и поддръжка ", показа Дениз. 

 

Тя показа, че незабавно откакто са разбрали за нещастието, тя и още няколко индивида са тръгнали със личен автомобил от Истанбул, където сега живее към засегнатите региони. Сред тях е имало и експерти, които могат да оказват първа помощ. Първоначално пристигнали в Елбистан, където седели 2 дни, по-късно са отпътували за Кахраманмараш, защото тяхната съществена задача като доброволци била да разпределят помощите за оживелите след опустошителните трусове.

 

" Бързо създадохме контакт с локалните хора, от тях научавахме кои са най-нуждаещите се. "

 

" Успяхме да стигнем и до най-засегнатите от земетресението региони в Елбистан. Картината, която видяхме беше апокалиптична, всичко беше изцяло разрушено, като се изключи няколко здания ново строителство. Колко хора починаха и какъв брой бяха ранени никой не можеше да ни каже. Беше извънредно студено, като през нощта температурите стигаха -15 градуса ", споделя Сервет.

 

" Хората, с които се срещнахме бяха обезверени, те към този момент нямаха вяра техните родственици и близки да бъдат избавени, чакаха телата им, с цел да могат най-малко да ги погребат. Имаше и тела на хора, които нямаше кой да разпознае, те бяха погребвани в незнайни гробове, а в този регион хората са доста вярващи и за тях това е доста травматично ". 

 

" Пред една от разрушените здания видяхме човек, който беше изгубил двете си деца, само че чакаше третото дете и майка му. Той сподели нещо, което в никакъв случай няма да не помни, тази мисъл в действителност най-добре разказва цялата покруса, това което сподели е: С вярата да намерим някой жив, не можем да бъдем в печал за умрелите ". 

" Срещнах и един различен човек, който беше изгубил всичките си близки, само че най-малко фамилията му бяха живи и здрави. Той ми описа по какъв начин отишъл в локалната болница, с цел да вземе медикаменти за диабет, защото в фамилията му имало болен, който се нуждаел от тези медикаменти. След като го видели, че е здрав, го помолили да им спомага с работата, да снима отпечатъците на умрелите, с цел да могат по-късно да ги разпознават. Толкова е ужасяващо, умрелите били толкоз доста, че не можели да ги разпознават ", споделя доброволката.

" За страдание земетресенията не стопират. След първите някои от хората се бяха завърнали по домовете си, които не бяха разрушени, тъй като нямаше къде другаде да отидат.  Но при идващите трусове и дребното неразрушени здания започнаха да се разрушават, неописуемо е това, което се случва. Ние се завърнахме в Истанбул, тъй като към този момент бяхме доста изморени, само че отново се върнем да оказваме помощ, тъй като тези хора не престават да имат потребност от помощ ", акцентира Сервет Дениз.

 

Констанца Илиева

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР