Това каза за БГНЕС историкът проф. Пламен Павлов, който на

...
Това каза за БГНЕС историкът проф. Пламен Павлов, който на
Коментари Харесай

Проф. Пламен Павлов: Европейските политици са облъчени от пропагандата на Скопие

Това сподели за БГНЕС историкът проф. Пламен Павлов, който на 7 юни в Страсбург ще организира срещи в Екологичен потенциал с депутати от ЕНП, Германия, Австралия, Словения и други по македонския въпрос.

„ С сътрудника Николай Овчаров още преди години сме предложили България да организира масирана акция, с цел да изясни действителните учредения на българската позиция по тематиката за Македония. В нея не става въпрос за „ промиване на мозъци “, а за аргументирана и научна аргументация. Едва в този момент имаме опция за провеждането й – много късно, само че въпреки всичко по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай “, споделя проф. Павлов.

През 2018 година Павлов и Овчаров посещават 14 страни по света в самодейност под надпис „ Мисия България “, с цел да обосноват позицията на България в българо-македонския спор, като показват българското културно завещание. При пътуванията те посещават страни основно от Европа, само че също и Русия, Китай, Индия, и други

„ Навсякъде сме засягали тематиката „ Македония “, и на никое място не сме чули нито от сътрудници – университетски преподаватели, нито от дипломати, някой да оспорва правотата на българската позиция във връзка с историята, или нейното подправяне с каквито и да било полезности. Българската просвета постоянно е отстоявала историческата истина, надлежно и модерната трактовка на тематиката, само че, за жалост, не можем да се мерим с пропагандните старания на Скопие “, добавя историкът.

По думите му езикът на омразата в Скопие е плод на бездействието на българските държавни управления в последните 30 години: „ Политика против това говорене има, само че тя е прекомерно парцелирана, прави се от обособени хора, няма последователност “.

Проф. Павлов даде образец и с персонален опит от времето, в което оглавява Държавната организация за българите в чужбина /1998 – 2002 г./, когато открива, че „ там тематиката „ Македония “ изцяло отсъства. „ И че в действителност под „ българи в чужбина “ се схваща бесарабски, банатски българи, българи в Съединени американски щати, само че не и в Македония. Отдавам това на някаква инерция, останала от комунистическите времена “, добавя той.

„ Ние имаме съществено наличие в Македония, и дано не се заблуждаваме с данните от формалното броене на популацията там, което сподели 3500 българи. Аз самият сигурно познавам доста повече от тази цифра, и става дума за хора, които имат българско съзнание “, добавя публицистът.

Той чака след срещите ни на 7 юни европейските политици да се научат да гледат на нещата обективно, а не да възприемат пропагандната позиция на който и да било като истина.

„ В това отношение България има мощен съдружник в лицето на европейската просвета, която в никакъв случай не е отричала предишното. И с цел да не ни обвинят, че гледаме единствено към предишното, тук става дума и за езика, който се приказва в РСМ – ние не отхвърляме съществуването на тази норма, само че тя е норма, произлязла от българския език. И това беше показано чудесно от нашите езиковеди от Българска академия на науките, измежду които и проф. Ана Кочева, началник на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при Българска академия на науките, която също ще участва на срещите в Страсбург, акцентира проф. Павлов. „ Разбира се, никой в България не отхвърля правото на всеки да се дефинира като подобен, какъвто желае. От друга страна, не можем да приемем това отношение към българската просвета и история като че ли са нещо второстепенно, второкачествено, - тъй като тази политика в Македония продължава, и тя се прави в това число от днешните македонски политици “, разяснява проф. Павлов.

Той е извънредно отчаян от президента Пендаровски, „ който даваше индикации за един конструктивен метод към България “. „ Но не виждам натискът към България да прави отстъпки до какво може да докара, откакто в случай че има някой, който би трябвало да промени държанието си, това са управляващите в РСМ “, уточни историкът.

На въпрос какво би стимулирало управляващите в Македония „ да трансформират държанието си “ откакто натискът върху България е голям, проф. Павлов разяснява, че до момента в който никой нищо не прави, Македония продължава да задълбочава езика на омразата.

„ Това, което би трябвало да създадат македонските политици, е просто да приключат с говора на омразата. И да се отстранен всички антибългарски внушения, текстове, образци, и прочие. Всъщност, най-важно е да се съблюдава Договора за добросъседство, който беше посрещнат с акламации при подписването му в самата Македония. А в този момент виждаме той да не се извършва “. И по тази причина би следвало Европа да се ангажира с обективно решение на въпроса “, счита историкът.

„ Ако би трябвало да има някакъв напън от Европейски Съюз, то би трябвало да бъде към самата Македония да съблюдава договореностите си, защото на процедура самата РСМ основава проблемите, а не България “, безапелационен е проф. Павлов.

„ Аз не съм съперник на настоящето държавно управление, изцяло безпартиен съм и нямам никакви предразсъдъци. Но някои дейности на министър-председателя Кирил Петков са несъмнено нелогични. Не може да се изисква от френския президент Еманюел Макрон да бъде поръчител за българо-македонските връзки! Това просто е неуместно! В последна сметка би трябвало да се съблюдава Договора, който е подписан от двете страни, по този начин както РСМ съблюдава Преспанския контракт с Гърция, т.е. не може да има двойни стандарти. Тези хрумвания, че нещо може да се заобиколи или да се отсрочи във времето, са безусловно непродуктивни. Още повече че българското общество в оптималната степен е срещу сходни отстъпления “, разясни специалистът.

„ България няма никакъв исторически спор с РСМ, и това е видно от всички исторически монументи – имаме обща история, и тя е българска история. Както Австрия и Германия имат обща история, също както и Гърция, Кипър, Румъния, Молдова, и други Но да се подменя българската еднаквост, да се нанася засегнатост на над един милион българи, които са потомци на бежанци от Македония, ние самите не можем да си позволим. Освен това, ние сме европейска страна, съблюдаваме европейските полезности и ги изповядваме още от преди Освобождението, и не можем да приемем, че лъжата може да бъде истина – не можем да позволим Европейски Съюз да възприема еднолично нечие изказване за справедливост “, разяснява още той.

„ България разчита на доброжелателност, и на отпадане на всевъзможни предразсъдъци, които се насаждат към България. Очакваме и доста по-голяма интензивност от наша страна, акцентира историкът и добави, че явно в Коалицията има напрежение по тематиката за РСМ, а и разнообразни политически сили са почнали да спекулират по тематиката с чисто политически цели “, добавя проф. Пламен Павлов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР