Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред

...
Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред
Коментари Харесай

Асен Василев: Инфлация има навсякъде. В България се усеща по-бързо, защото сме по-бедни

Това сподели вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред публицисти в Пловдив и добави, че за разлика от Полша, ние сме във Валутен ръб. На уточнението, че Полша също не е очаквала войната, а е приела 3 милиона бежанци и там инфлацията е 3%, Василев отвърна: А в Германия е 8%.

„ Докладът на МВФ е извънредно уравновесен, те споделят, че би трябвало да има по-социална политика. В момента в обединението се разисква пакет от обществени ограничения, които да бъдат въведи предвид на обществената рецесия, подбудена от войната в Украйна. Данъчните ставки до края на годината са ясни “, разяснява още той.

„ Моята позиция постоянно е била, че да има доста на брой ставки, води по загуба на налози. По-добре е да има непосредствено подкрепяне, там, където то е належащо. Евентуално може да се намерения за ставки на контролирани цени, каквито са тези на силата за бита “, сподели още Василев.

Той заяви, че до седмица-две кабинетът ще може да формулира уравновесен антикризисен пакет, който да помогне на жителите да поемат глътка въздух.

„ Ние сме единствената страна, която от юли предходната година, която не е повишавала цените на електрическата енергия “, означи Василев и добави, че в България енергийната рецесия е в много по-голяма степен овладяна, за разлика от една прилежаща Гърция, да вземем за пример.

По думите му не би трябвало да позволява инфлация по линия на продоволствието и торовете, каквито упования има.

„ Започваме да работим по преодоляване на инфлация на храните, сподели още вицепремиерът.

Цените набъбнаха, в минало време. В момента повишаването е доста по-малко от това, което видяхме февруари, изключително март, а и декември месец никой не очакваше война “, съобщи Василев за 20-процентния растеж на цените в магазините.

Относно изборът на шеф на Българска народна банка, Василев съобщи, че едно вероятно ново предложение би трябвало да премине през Коалиционния съвет и да е общо за обединението. Ако няма общо решение по-скоро няма да има предложение, сподели още Асен Василев.

Василев е в Пловдив за учредяването на „ Продължаваме промяната” като политическа партия. Той ще е единият съпредседател на партията, министър председателят Кирил Петков – другият. Те няма да имат заместници, ще има изпълнителен съвет, народен съвет и общо заседание.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР