Това каза в интервю за DW Кристиян Мир, изпълнителен директор

...
Това каза в интервю за DW Кристиян Мир, изпълнителен директор
Коментари Харесай

„Репортери без граници“: За съжаление оттеглянето на Пеевски от медийния бизнес не променя олигархичната система в България

Това сподели в изявление за DW Кристиян Мир, изпълнителен шеф на „ Репортери без граници “ – Германия, откакто

„ Репортери без граници “ към този момент от доста години гледат с изключително сериозен взор на обстановката в България. В нашата връзка, в това число и в директните диалози с държавното управление на Бойко Борисов (който към този момент съобщи, че няма да се кандидатира още веднъж за министър-председател), а и с президента Румен Радев, ние неведнъж обръщаме внимание на тежката обстановка с медийната независимост в страната “, напомни той.

Според него фактът, че на публицистите не е обезпечена задоволително сигурност, е най-важната тематика, обвързвана с медийната независимост в България, а управляващите не поставят нужните старания за тази сигурност.

„ За страдание ни се постанова да установяваме, че нещата не са се трансформирали - макар напълно съответните рекомендации, които „ Репортери без граници “ внесоха още един път преди последните избори в България “, регистрира той и прибавя: „ На журналистките и публицистите не е обезпечена сигурност, управляващите не ги защищават от юридически произвол, финансирането на медиите е както непрозрачно, по този начин и непочтено, а обществено-правните медии не са задоволително самостоятелни. “

„ Миналата година да вземем за пример не бяха изправени пред съда хората, пребили проверяващия публицист Слави Ангелов от „ 168 часа “ непосредствено пред дома му през март. През септември 2020 журналистът на свободна процедура Димитър Кенаров по жесток метод беше задържан на проява, за която приготвяше журналистическа обява. Държаха го часове наред в ареста, само че Главната прокуратура отхвърли да организира следствие. Да кажа и за смъртните закани против журналиста Николай Стайков през юни 2020, свързани с следствието на „ Антикорупционен фонд “ за хипотетична корупция във властта. Досега не е ясно кой е създателят на тези смъртни закани, само че ние гледаме изключително съществено на такива случаи. За страдание, мога да продължа с образците от България… “, уточни Мир.

Той регистрира, че свободата на печата не е изолирано човешко право - това важи и за България.

„ Тя подкрепя реализирането на други съществени права. А България има неприятни индикатори и в други сфери. Например в Корупционния показател на „ Транспаренси интернешънъл “ страната също е доста обратно. Икономическото развиване на България също е директно обвързвано с медийната независимост, тъй като без самостоятелни медии няма и съдържателна полемика по икономическите цели, само че също по този начин за пандемията и икономическите последици от нея “, счита изпълнителният шеф на „ Репортери без граници “ - Германия.

Що се отнася до опитите на управляващите в България да въздействат върху обществено-правните, само че и върху частните медии, Кристиян Мир разясни:

„ Многократно сме установили, че такова въздействие се упражнява. В десетте рекомендации, които отправихме преди изборите в България, доста ясно се споделя какъв брой значимо е да се укрепи независимостта на обществено-правните медии. И най-много, че е нужна самостоятелна конструкция, която да следи всичко, обвързвано с финансирането им. Структура, която е политически самостоятелна и в която вземат участие не близки до властта хора, а специалисти, които наблюдават за независимостта на тези медии “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР