Това каза в ефира на NOVA Цветан Кюланов, ръководител на

...
Това каза в ефира на NOVA Цветан Кюланов, ръководител на
Коментари Харесай

Цветан Кюланов: Ако цените на петрола се повишат до 5лв., вследствие на ембаргото, това ще е спекулация

Това сподели в ефира на NOVA Цветан Кюланов, началник на Представителството на Европейска комисия в България във връзка изявлението на думите на икономическия министър Никола Стоянов, че от декември цените на горивата ще се усилят.

 

Това мнение поддържа и енергийният специалист Мартин Владимиров. “Срамно е, че министърът  на стопанската система твърди, че при повишение на предложение на пазара - цената ще се увеличи ”, безапелационен бе Владимиров.  “Когато “Лукойл ” не може да изнася свръхпродукцията си, пазарът ще бъде залят с на ниска цена дизел и А95. България ще получи едни от най-ниските цени в Европа ”, изясни още той. 

 

По думите му рафинерията у нас може да работи и без съветски нефт.  “Технически разбор демонстрира, че това е една от най-модерните рафинерии, която преди началото на войната към този момент е работила на 60% с не съветски нефт ”, уточни специалистът и даде образец с най-голямата рафинерия в Германия, която към този момент работи с не съветски нефт. 

 

“Лукойл ” може да работи с различен нефт, само че логистиката би представлявала проблем, счита Константин Стаменов от Българска федерация на индустриални и енергийни потребители. “Всичкият различен нефт би трябвало да мине през Босфора. Ще може ли да стигне толкоз нефт, колкото може да обработва? ”, сложи той въпроса. 

 

Енергийният специалист Мартин Владимиров увери, че подобен проблем няма да има. 

“Има свръхпредлагане на горива и на недопечен нефт в средиземноморския район. Количествата за българската рафинерия съставляват 3% от количествата в района, които се оферират. Има премного танкери в района, които да покрият дефицита ”, уточни Владимиров. 

 

Според негов разбор сега суровият петрол преставлява единствено ⅓ от цената на крайния артикул на бензиностанциите. “Останалото е облага и налози. Печалбата на Лукойл при А96 е тъкмо 68 ст. на литър, а при дизел е 89 ст. на литър. Тази облага се е нараснала с близо 60% през последните 12 месеца. Причината - освен тъй като Русия внася доста по-евтин недопечен петрол, само че и тъй като на европейския пазар има дефицит на дизела ”, изясни енергийният специалист, съгласно който “Лукойл България ” се възползва от обстановката, тъй като купува извънредно преференциално петрол и го продава на пазарните цени за Европа, с 10% отстъпка.

 

“Тези 10% убиват конкуренцията и опцията вносители на горива да внесат по-евтин конкурентен на “Лукойл ” артикул ”, сподели той и добави: “Ако се разреши да се изнясят горива от съветски генезис, това значи, че “Лукойл ” ще има преференциално отнасяне на европейския пазар и ще може да направи дъмпинг на всички останали европейски страни, които към този момент са забранили вноса на съветски нефт и горива ”.

 

Владимиров изясни, че на 6-и декември няма да има експорт на горива с съветски генезис, а цените ще спаднат. Той е безапелационен, че българското държавно управление има ресурса да поеме рафинерията под специфичен контрол и да изисква тя да купува не съветски нефт. “Рафинерията може да работи като българско дружество. Има задоволително потенциал да внясяме цялото належащо количество за българския пазар от Гърция или Румъния ”, счита Владимиров. 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР