Това каза в ефира на bTV съпредседателят на Продължаваме промяната

...
Това каза в ефира на bTV съпредседателят на Продължаваме промяната
Коментари Харесай

Асен Василев: Когато САЩ казват, че ГЕРБ са нанесли щета за 600 млн. лв., е ясно къде са отивали парите

Това сподели в ефира на bTV съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев.

 

Видяхме, че единствено дружно – освен с " Демократична България ", а и с други партии и неправителствени организации, можем да обединим старания за това България да стане страната, в която всички ние желаеме да живеем. Трябва да се впрегне цялата сила на всички хора, които желаят нещата да се подобрят, с цел да може и страната да тръгне напред, изясни той.

 

Първият длъжностен кабинет на Гълъб Донев освен, не завари страната " на пауза ", както твърди президентът Румен Радев, а стопанската система на България беше с съвсем 4% растеж, като това се случи макар рецесията с инфлацията и войната на Русия в Украйна, акцентира Василев.

 

Това се случи, тъй като нямаше рекет над бизнеса, имаше невиждана обществена стратегия - нарастване на пенсиите, нарастване на заплатите на младите лекари, нарастване на заплатите на учителите, безвъзмездни детски градини, безвъзмездни учебници – всичко това се случи и останахме с бюджетен недостиг 2.9%.

 

При тежка рецесия успяхме да създадем обширна обществена стратегия, без да се подвигат налозите и стратегия за бизнеса. Това значи, че България е богата страна, съобщи Василев.

 

Помним, че служебното държавно управление сподели, че ще умираме от мраз и апетит през зимата, а се оказа, че не е по този начин. Видя се, че освен няма пауза, а параметрите са заложени (в държавния бюджет от кабинета " Петков " – б.ред) така, че страната да се придвижи напред. Ако бяха приели същински бюджет, както ние искахме, заплатите щяха да са изпреварващо възходящи на инфлацията, добави съпредседателят на Политическа партия.

 

Замразиха се всички приходи на хората, няма съответна поддръжка за бизнеса, тъй като стойностите в бюджета са от средата на 2022 година

 

Тези стойности трябваше да се осъвременят. Защо да не се внесе в Народното събрание бюджет, който да е съответен на новата действителност?

 

Най-големият удар, който би трябвало да чака бизнесът, е покачването на лихвите в международен мащаб.

 

Това понижава вложенията и оскъпява заемите. Има пари в Плана за възобновяване и резистентност, с който да се подкрепи бизнеса в тази тенденция и компаниите да употребяват заеми на половин лихви и вложенията да продължат. Това може да бъде направено от министър Пеканов, който дава отговор за еврофондовете, отбеляза Асен Василев.

 

Той разяснява и тематиката " Джемкорп ":

 

Меморандумът е необвързващ и е преустановен, без да има каквато и да вреди за страната.

 

Ако си приказваме за листата " Магнитски ", там се сложиха хората, които нанесоха вреди върху страната.

 

Текстът беше доста тежък и неприличен. Каза се, че вместо тези пари да отидат за лечебни заведения и детски градини, е отишъл по джобовете на тези хора.

 

Това беше казано от американското министерство на финанси. Най-тежкото е, че тези случаи са в българската прокуратура и те не вършат нищо по въпроса.

 

Когато Бойко Рашков беше министър на вътрешните работи и Владислав Горанов беше задържан, съобщи 400 страници директория прокуратура сподели, че няма данни за започване на следствие. Проблемът е, че няма надзор над тази институция, с цел да си прави работата, а не да работи като чадър, акцентира Василев.

 

Няма по какъв начин страната да тръгне напред, до момента в който е пробита лейка и всичко тече.

 

Видя се, че страната освен не банкрутира, както се твърдеше, а имаше растеж на стопанската система и под 3% бюджетен недостиг.

 

Това значи, че тези пари ги е имало във всяка една година преди този момент, само че те не са стигали до хората. Когато оставиш лекарите на минимална заплата, обикновено е да отидат в чужбина, когато оставиш и учителите с чорапи с дупки, обикновено е да няма млади фрагменти за тази специалност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР