Това каза ръководителят на Българския антарктически институт - проф. Христо

...
Това каза ръководителят на Българския антарктически институт - проф. Христо
Коментари Харесай

Връх в Антарктида ще се казва Севлиево

Това сподели ръководителят на Българския антарктически институт - проф. Христо Пимпирев в Севлиево. Двамата с кмета доктор Иван Иванов откриха изложбата „ Поглед от другата страна на света “, отдадена на Българската антарктическа експедиция, чийто създател е Мирослав Цвятков,

Експозицията е част от Образователната стратегия към Националния център за полярни проучвания на Софийски университет „ Св. Климент Охридски “. Програмата е с дълготрайна устременост към учениците от главния и междинния курс на образование. Нейната цел е обединяването на младежите към една научна среда и построяването на връзки с изтъкнати персони в региона на науката. Като част от събитието, през ноември ще бъдат проведени образователно-информационни срещи с учениците от град Севлиево. Своеобразните лекции ще бъдат водени от създателя на изложбата.

„ Имах опция през миналите дни, до момента в който се подреждаше изложбата, да я прегледам - в действителност неповторими неща от флората и фауната на една прелестна природа, която е доста друга от нашата, само че неповторима и доста красива. Радвам се за това, че за следващ път Община Севлиево посреща сходна самодейност и тя е ориентирана към младежите. Надявам се и това да не е последната галерия за Антарктида, която ще покажем. Всеки, който я прегледа, ще откри нещо забавно за себе си. Тя ще бъде забавна на децата, само че и възрастните ще открият забавни елементи. Убеден съм, че към този момент има искащи за отидат там “, сподели доктор Иван Иванов.

„ В изложбата има фрагменти на редки моменти, които от време на време не се разкриват два или три месеца. Много български имена са дадени на обекти на Ливингстън. Направих няколко хиляди фрагмента, подбрахме най-хубавото. Включихме и фотоси от архива на Антарктическия институт. Гостите могат да проследят нашето наличие на Антарктида през цялото време “, сподели за изложбата фотографът инж. Мирослав Цвятков, който се е озовал в експедицията като електротехник.

В 132 фотографии е пресъздадена магията на ледения континет с неговата естествената среда, а също работата на българските и на задграничните учени на остров Ливингстън. Редица картографски материали на архипелага Южни Шетландски острови в Западна Антарктика приковават вниманието на посетителите, които имаха опция да участват и на представянето на книгата “Христо Пимпирев - антарктическият стопаджия ” на проф. Христо Пимпирев и Иглика Трифонова.

„ Ще видите Антарктида в сантименталните ѝ години. Книгата значително е документална. В изданието са включени и над 250 фотографии, които са и мои, и архивни на института “, показа Иглика Трифонова - създател на книгата " Антарктическият стопаджия ". Тя е проследила целия живот на проф. Пимпирев и всичко това е разказано в творбата й.

В нея се споделя за усмихнатия професор от телевизионния екран, само че и за индивида зад необятната усмивка, за неговите експедиции и за нашата база на Антарктида, за компликациите, които полярниците ни срещат, само че и за триумфите, които реализират на ледения континент всяка година. Как е съумял да трансформира персоналната си фантазия в държавна политика и към този момент десетилетия наред да основава позитивен облик на България по света. Какво го стимулира и въодушевява и му дава сили праволинейно да върви напред? Всичко това е разказано увлекателно в книгата.

Събитието се реализира с поддръжката на Община Севлиево, Български антарктически институт, Национален Център за полярни проучвания и Народно чителище „ Зора-1908 “ - село Ловнидол.

Експозицията може да бъде посетена всеки работен ден сред 08:30 и 17:00 ч. от 20 ноември до 1 декември.

ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ:

Проф. Христо Пимпирев е учител по геология в Софийския университет “Св. Климент Охридски ”, академик и полярен откривател. Председател е на “Български антарктически институт ” и шеф на “Национален център за полярни проучвания ”. Ръководител на 30 български антарктически експедиции. Автор на 11 книги, 10 документални кино лентата, един игрален филм и над 250 научни изявления. Проф. Пимпирев е включен в международна ранглиста на стоте най-изявени полярни откриватели на Земята. Пимпирев връх на о. Александър, Пимпирев хладилник и Пимпирев бряг на о. Ливингстън в Антарктида носят неговото име.

Иглика Трифонова е участник в пет български експедиции до Антарктида. Като фотограф и публицист, тя разгласява в български и непознати медии. Председател е на “Асоциацията на младите полярни откриватели ” (АПЕКС), член на Съюза на българските публицисти (СБЖ) и на Българския антарктически институт (БАИ). През 2022 година е включена в международна ранглиста на стоте дами в полярната просвета и обучение, които въодушевяват последващи генерации млади откриватели да станат полярни учени.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР