Това каза президентът Румен Радев по време на срещата с

...
Това каза президентът Румен Радев по време на срещата с
Коментари Харесай

Радев пред европейски комисар за РСМ: България не вярва на обещания, а на конкретни решения и гаранции

Това сподели президентът Румен Радев по време на срещата с европейския комисар за съседство и разширение Оливер Вархеи, съобщи БГНЕС. България чака ефикасни дейности от институциите на Европейския съюз за одобряване на полезностите на демокрацията и зачитането на правата на индивида в Република Северна Македония, сподели още Румен Радев през днешния ден по време на среща.

Постигането на прогрес в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бе във фокуса на диалога на Румен Радев и Оливер Вархеи. България е най-заинтересована от това да види своите съседи в Европейския съюз, само че това изисква цялостното осъществяване на Копенхагенските критерии за участие от страна на Република Северна Македония, изключително спазването на човешките права и правилата на добросъседство, които са в сърцевината на европейското съдействие, акцентира българският президент, оповестява БГНЕС.

Държавният глава уточни също по този начин, че декларациите и обещанията в разговора с Република Северна Македония към този момент не работят и България чака ясни правнообвързващи решения, които да доведат до устойчиви и необратими резултати. Това ще форсира и процеса на европейска интеграция за Република Северна Македония. Румен Радев напомни, че подписаният през 2017 година Договор за другарство, добросъседство и съдействие с Република Северна Македония не се извършва и югозападната ни съседка към момента не е решила проблемите с езика на омразата и насаждането на превратна визия за България в учебници, музеи и монументи, както и във връзка с правата на жителите на страната, които намерено изявяват българското си съзнание.

Обща бе позицията, че в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани и решение на противоречивите въпроси най-съществен е директният и открит разговор. Предстои Оливер Вархеи да посети и Република Северна Македония, където ще организира срещи с държавното управление на страната.

В срещата взе участие и министърът на външните работи Светлан Стоев. Румен Радев акцентира, че 120 000 български жители в Република Северна Македония са и жители на Европейския съюз и страната ни разчита на поддръжката на европейските институции за ефикасното ценене на техните права.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР