Това каза пред Нова телевизия енергийният експерт Васко Начев, който

...
Това каза пред Нова телевизия енергийният експерт Васко Начев, който
Коментари Харесай

Експерт за мораториума: По късата допирателна се опитаха да си осигурят спокойни коледни празници

Това сподели пред Нова телевизия енергийният специалист Васко Начев, който дефинира дейностите като „ див популизъм”.

Според него има алтернатива токът да бъде спрян след налагането на мораториума върху цените на електрическата енергия, само че е малко евентуално да се стигне до това.

На въпрос какво би станало, в случай че мораториумът продължи да работи със период до 31 март с декемврийските цени на тока, той отговори: „ Това значи четири месеца да не се знае кой пие и кой заплаща. Някой би трябвало да заплати тази сметка. С вчерашния мораториум те не споделят кой ще е той. Означава, че новото държавно управление се вкарва в коловоз, от който няма излизане”, съобщи Начев.

По думите му едно от нещата, които би трябвало да бъдат направени неотложно, е да се извърши със наличие понятието „ енергийна бедност”: „ Всеки един българин да знае какъв е екзистенциалният най-малко, в който се намира. Да се субсидира и подкрепя този сегмент от обществото”.

Дали гласуването на мораториума е популизъм или недоумение, Начев разяснява: „ Без подозрение, ГЕРБ има задоволително опит. Те съзнателно го направиха. Освен, че знаеха, че ще подведат останалите, имат персонален интерес това да бъде признато. Погледнете какъв брой от депутатите на ГЕРБ са свързани с ВЕИ бранша. Бях направил инспекция преди няколко години за 43-ото Народно заседание. От 240 депутати - 160 бяха свързани с този сектор”.

Той уточни, че през вчерашния ден едно от предложенията на КЕВР е било да се понижи дотацията за ВЕИ бранша. „ Те се усетиха, че това незабавно ще рефлектира върху тях и дайте да сложим мораториум още няколко месеца да са по старите правила, с по-висока субсидия”, подозира специалистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР