Това каза пред журналисти президентът на синдиката Пламен Димитров след

...
Това каза пред журналисти президентът на синдиката Пламен Димитров след
Коментари Харесай

Всички Това Чакаха! Ето Я Присъдата На Кнсб! Това Е Най-Важното За Идната 2018! Борисов Съобщи, Че

Това сподели пред публицисти президентът на синдиката Пламен Димитров след среща с ГЕРБ по проектобюджетите на страната, на държавното публично обезпечаване и на Националната здравно-осигурителна каса.

За първи път в бюджета за 2018 година има толкоз повече средства, планувани за заплати, в сравнение с всеки различен преди този момент, за жалост обаче тези средства отиват предпочитано в секторите обучение и сигурност, а в други браншове има съществени проблеми, разяснява Димитров.

Малко над 20 млн. лв. липсват в бюджета на Министерството на здравеопазването за нарастване на заплатите на работещите в районните здравни инспекции, психиатричните лечебни заведения и центровете по кръвопреливане, сподели президентът на КНСБ.

По думите му към 14 хиляди души работят в тези системи и за тях новият здравен министър би трябвало да откри в допълнение средства.

Според КНСБ би трябвало да бъдат дадени още към 15 милиона за нарастване на заплатите на работещите в обществените заведения и домове.

В бранш земеделие от синдиката желаят прекачване на 10 милиона лв. от финансови разноски в Министерството на земеделието, храните и горите към средства за личен състав, с цел да се обезпечи нарастване на заплатите в Агенцията за битка с градушките и в Изпълнителната организация по горите.

Пламен Димитров изиска да се обезпечи и обикновено финансиране на държавната компания " Транспортно строителство и възобновяване ", която постоянно е първа при бедствия и повреди. При наводнения първо те отиват дружно с Пожарната и Гражданска отбрана да оказват помощ, даде образец той.

Димитров означи, че във компанията има 4,6 млн. лв. забавени заплати и за идната година няма заложени 1,2 млн. разноски. Очакваме най-малко там да бъдат открити тези средства, добави той.

Председателят на бюджетната комисия в Народно събрание Менда Стоянова (ГЕРБ) разяснява, че това, за което са говорили през днешния ден с КНСБ, са " фини настройки ", а главните проблеми на процедура са решени.

За заплати и осигуровки в бюджет 2018 година са заделени към 1 милиарда лв., като единствено нарастването на заплатите е 730 млн. лв., уточни тя.

Ще продължим разбора, ще забележим какви са опциите да се обърне внимание на тези браншове, които са останали подценени, добави Стоянова.

Споделям мнението, че в областта на обществените услуги заплатите са много ниски, там работа на хората на терен е извънредно тежка и сложна и би трябвало да търсим решение, разяснява ръководителят на бюджетната комисия.

Тя уточни, че има положително завишение на единния разходен стандарт за районните библиотеки и ще ревизира за какво Националната библиотека не е включена.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР