Това каза пред ФрогНюз отбранителният експерт и бивш министър на

...
Това каза пред ФрогНюз отбранителният експерт и бивш министър на
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов за ФрогНюз: Само масирана военна помощ от Запад...

Това сподели пред ФрогНюз отбранителният специалист и някогашен министър на защитата доцент Велизар Шаламанов.

 

Ето и цялото изявление:

Доц. Шаламанов, изрази мнение, че военнослужещи на НАТО, които биха оказвали поддръжка на украинската войска непосредствено на украинска територия, няма да нарушат никакви интернационалните правила. Преди това, че “изпращането на западни войски в Украйна не трябва да се изключва в бъдеще ”. Започва ли да гледа Европа в сходна посока, съществено да разисква въпроса за елементи на НАТО в Украйна?

 

Това, което може да се каже към сегашния миг, е че сигурно НАТО не може да изпрати каквито и да е сили без решение с консенсус. Към този миг такова решение не е реалистично и не е належащо. Това е нещо, което никой не е желал, в това число Украйна. Не това бяха и думите на президента Макрон.

Макрон в действителност сподели, че не може да изключим нуждата от разполагане на сили от страни, които на двустранна основа да подсигуряват сигурността на Украйна. Това е доста значимо, тъй като би трябвало да има подготовка - и политическа, и в обществото, и военно-техническа. В един миг, който се надяваме да не е доста надалеч от през днешния ден, военните дейности в Украйна ще бъдат прекъснати. Надявам се това да се случи след изтласкване на съветските войски от територията на Украйна. Не може да изключим обаче и реализиране на някакъв тип преустановяване на огъня, когато не цялата територия на Украйна е освободена. 

При този случай, единствената действителна гаранция, че след няколко месеца Русия няма да стартира още веднъж вероломна експанзия, е в случай че това преустановяване на огъня е скрепено с разполагане на сили на други страни, които са гаранти за сигурността. Нека не забравяме, че без значение от Минските съглашения, военно напрежение в Донецка и Луганска област непрекъснато се създаваше от съветска територия и с разнообразни съветски прокси групи в Украйна. 

Доверие за неизползване на мощ от страна на Русия не може да имаме. Ако желаеме да има мир, в случай че желаеме да има сигурност, Украйна ще би трябвало да бъде подкрепена и то по най-важния за Русия метод - посредством наличие на сили на двустранна основа, които подсигуряват, че няма да има нова война след преустановяване на тази.

В подтекста и на - да разбираме, че едно спокойно съглашение не е никаква гаранция, а е нужна гаранция посредством разполагане на войски?

 

Мирно съглашение сред Украйна и Русия не може да има преди евакуиране на съветските войски от окупираните територии, в това число Крим. Другият вид е да има внезапна смяна в Кремъл или в Киев - т.е. напълно други хора да са отпред на тези две страни.

Дори когато се стигне до преустановяване на огъня обаче, единствената гаранция, че то няма да бъде нарушавано, въз основата на опита, който имаме до момента, е разполагане на сили от други страни, които подсигуряват, че Русия няма да наруши и това съглашение. Всичко това, което следим през днешния ден, е в жестоко нарушаване от контракта, който Русия е подписала още в 1994 година в Будапеща (На 5 декември 1994 година Англия, Съединени американски щати и Русия подписват меморандум за гаранциите на сигурността по отношение на присъединението на Украйна към Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие (Будапещенски меморандум), бел. ред.).

Говорите за преустановяване на войната в някакъв миг, само че от днешна позиция допустимо ли е това - би трябвало ли да настъпят избрани събития или дейности, тъй че да се случи?

 

След неуспеха на блицкрига на Русия при започване на 2022 година и сполучливите контранастъпателни дейности на Украйна, войната можеше да завърши още през 2023 година или най-късно през 2024 година, в случай че Украйна разполагаше с задоволително военна помощ, която да употребява без ограничавания и в цялостен размер за решение на военни задания. Това значи разрушение на Кримския мост, удари в дълбочина по логистични бази, по оперативни бази на съветски агресор. Това обаче към този момент е в предишното и е пропуснат късмет. 

Сега задачата Украйна със мощ да изтласка съветските войски е доста по-трудна. Всяко по-нататъшно закъснение на помощта прави тази задача още по-трудна заради привършване на човешкия капацитет и поради ясната позиция, че страните от Запада не са подготвени да изпратят войски, които да водят война с Русия.

Това е в поддръжка и на предходния въпрос за изпращането на войски. Според мен френският президент Макрон има поради изпращане на войски, които да подсигуряват мира, които да подсигуряват реализирано съглашение за преустановяване на огъня. Не мисля, че се води диалог за изпращане на войски от западни страни, които ще водят война с Русия.

Говори по-скоро за задача, гарантираща реализирано съглашение за преустановяване на огъня или спокойно съглашение. Мирно съглашение може да има единствено когато се спазят точките от проекта на президента Зеленски. Това значи цялостно евакуиране на съветските войски от окупираните територии и оттова нататък договаряния за възобновяване на Украйна, за вдишване от Русия на цялата отговорност, в това число за всички военни закононарушения.

Унгарският министър председател Виктор Орбан, който се срещна преди дни с Тръмп, твърди, че в случай че Тръмп завоюва президентските избори в Съединени американски щати,. Има ли такава действителна заплаха, в случай че Тръмп стане президент, или това е говорене преди избори?

 

Според мен това е говорене преди избори за да има цялостно опълчване и разграничение от позициите на президента Байдън. Нека въпреки всичко забележим какъв ще е изборът на американските жители, само че съгласно мен, даже да допуснем, че Тръмп ще бъде идващият президент на Съединени американски щати, мисля, че помощта за Украйна ще продължи просто тъй като това е в полза на Съединени американски щати.

В същото време обаче това по никакъв метод не анулира доста по-голямата значимост и приоритет Европа да е главният източник на военна помощ, на политическа поддръжка, на финансова поддръжка за Украйна, тъй като Украйна е в Европа и предстоящ член на Европейския съюз.

Създаде се и - депутатите от. Отново ли приказваме за провокация на пропагандно равнище или е допустимо да има горещи дейности?

 

Предполагам, че хората в Приднестровието, които са се оповестили за непризната от никого република, имат компликации с икономическите ограничения, които постанова Молдова, само че това са стопански ограничения, свързани с пътя на Молдова към Европейския съюз. На територията на Европейския съюз не може да бъде позволен подобен анклав, който е обвързван с всевъзможни нарушавания - от оръжейна търговия до обичайната търговия.

Русия няма потенциал да подкрепи военно тази Приднестровска република, тъй като тя е оградена от Молдова и Украйна и това е на практика невероятно във боен проект за Русия. Този въпрос ще се реши с политически и стопански механизми. Европейският съюз стои твърдо зад това Молдова да бъде все по-добре ръководена, все по-стабилна и демократична страна, която има бъдеще в Европейски Съюз.

От няколко седмици следим доста по цивилна инфраструктура, в това число - неговата брачна половинка и 4-месечно бебе. Знаем, че Одеса и района са обитаеми от хиляди украински българи. Трябва ли да има нашата страна по-активна подкрепяща позиция - т.е. това, което вършим все още, задоволително ли е?

 

Според мен не е задоволително, само че това изисква доста по-голяма храброст от държавното управление, само че и по-силна и по-ясна поддръжка в Народното събрание. Помощта може да бъде единствено в подтекста на една по-активна позиция в границите на НАТО за уверено усилване на българската защита, на нещо, което е напълно наша отговорност - решителна промяна на разследващата общественост за недопускане на провокации, агитация, дезинформация, дейни мероприятия, хибридни офанзиви. Едва в такава сигурна среда България доста по-решително може да помогне във военно отношение на Украйна и то фокусирано в региона Одеса, където има и етнически българи.

Одеса притегля Русия. Русия нападна още по-интензивно, тъй като желае да откъсне напълно Украйна от Черно море, с което да затвърди позицията си на Крим. Именно по тази причина съгласно мен главната цел на Украйна и поддръжката от Запада би трябвало да бъде отбрана на Одеса и връщане на Крим, дружно с заличаване на съветския черноморски флот и моста на Крим. Само това може да обърне посоката на развиването на тази война.

Изходът от тази война се съдържа в точките от проекта на президента Зеленски. Всички тези точки се облягат на протичащото се на фронта. Поради ограничеността на човешкия запас на Украйна единственото нещо, което може да докара до по-бързо преустановяване на тази война, е извънредно масирана военна помощ от Запада към Украйна без ограничаване в потреблението на даването въоръжение, муниции, техника за реализиране на решителни цели, започвайки с връщане на Крим.

 

Илияна Маринкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР