Това каза пред Фрог нюз зам.-председателят на “Антикорупционната” комисия към

...
Това каза пред Фрог нюз зам.-председателят на “Антикорупционната” комисия към
Коментари Харесай

Георги Георгиев пред Фрог: Шефът на БАБХ шикалкави за подкупа, уклончив е, твърди, че на ГКПП “Кап. Андеево” има контролиран хаос

Това сподели пред Фрог нюз зам.-председателят на “Антикорупционната” комисия към Народното събрание Георги Георгиев от Има Такъв Народ по отношение на чуването през вчерашния ден на шефа на “Евролаб 2011” Васил Димитров, шефа на БАБХ Христо Даскалов и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов за хаоса на границата, основан след закриването на частната лабораторият за фитосанитарен надзор.

Ето какво още посочи той:

Г-н Георгиев, с какво усещане останахте, откакто в антикорупционната комисия бяха изслушани страните по случая със спряната лаборатория за фитосанитарен надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Кап. Андреево” и последвалия безпорядък с тировете?

Моите въпроси бяха в една посока - да установа дали практиката, която преди време разкрихме в 43-тия парламент в комисията по проверка по изземване на бизнес - спомняте си случая “Илчовски”, продължава и сега, само че с новото ръководство. Исках да схвана истината и от двете страни. Задавах съответни въпроси на изпълнителния шеф на БАБХ Христо Даскалов - по какъв начин е бил квалифициран, откакто още с встъпването си в служба е открил проблем с контракта на компанията, а чак през май подрежда само централната лаборатория да прави всички проучвания. Т. е имаме един интервал от 4,5 месеца, в който явно е бил наясно с казуса, само че няма подхванати дейности. Питам се дали през това време не е имало време за връзка от едната и от другата страна - едните да оферират комисионна, а другите да пристъпят към изземване на бизнеса. Другите въпроси бяха в посока писани ли са докладни, правени ли са разбори, сигнали за корупция подавани ли са и по какъв начин това се е случвало във времето. Ако познаваме тази последователност, можем да разберем какво тъкмо се е случвало.

И какво ви сподели той?

Отговорите на господин Даскалов бяха много уклончиви. В изявлението си, когато говореше за този бизнес, той натърти на “апетитен бизнес”. Това ми направи мощно усещане. Зачудих се дали това е негова работа да дефинира кой бизнес е вкусен и кой не. В случая приказваме за частна компания, която има интерес да търси оптималната облага. А ние би трябвало да търсим корупция в държавните чиновници, министрите и зам.-министрите.
Доколкото зная, страната би трябвало да управлява активността на частната компания.
Точно по този начин. Ако има увреждане на бюджета и ползите, би трябвало да търсим кой го е позволил, само че това не е частната компания. Т. е. вместо да разясняваме обратно кой го е позволил, ние разясняваме частната компания.

Разбра ли се тази компания “Евролаб 211” по какъв начин си е правила работата на границата?

Тя е била подложена на голям брой инспекции. И нищо неправилно не е намерено. Това е казуса, че всичко е наред с тази компания и те също го заявиха. Аз категорично попитах представителя на частната компания и той удостовери, че му се е обаждал човек от името на олигарх. Попитах и Даскалов по отношение на изказванията му за даден рушвет.

И какво ви сподели?

Започна да заобикаля по тематиката - ми то не може да се каже, че е тъкмо рушвет. Питам го: “Кой ви предложи, ето това е комисията, кажете името. Ние по тази причина сме се събрали”. А той: “Ми не, не мога да кажа, то не може са се смята, че е подкуп”. В един миг Даскалов стартира да шикалкави. Всичко, което беше гръмко казано, че му е предлагано, май не е тъкмо по този начин. Накрая основното беше заповедта, с която той подрежда единствено на една лаборатория да прави проучванията. Има опция тази заповед да бъде оповестена за оскъдна. Ще излезе, че тази заповед е инструмента, с който се лишава правото на бизнес на всички лаборатории. За мен това е доста притеснително. Затова го попитах дали ще си подаде оставката. В момента обстановката с тировете не е толкоз тревожна, само че той не е отишъл в кабината на тира.

Стана ли ясно какъв брой ще коства на страната, откакто поема активността по фитосанитарния надзор?

Два пъти зададох въпрос по отношение на бюджета. Отначало Христо Даскалов стартира да изяснява за едни фантастични доходи. Това добре, само че изиска да каже какви са разноските и крайния баланс. Отговорено ми бе: “Не мога”. След което се поинтересувах: “След като сте подхванали тези дейности, сте имали потребност от време, да да ги планирате. можете ли да кажете проект за приходете и разноските?”. Каза: “Нямаме”. Другото, за което се поинтересувах е каква организация са основали на границата, тъй като от това, което се вижда сега там, е че няма такава.

Получихте ли отговор?

Казаха ми: “Това е следен хаос”. Представяте ли си висши шеф да ми каже, че това е следен безпорядък.

В последна сметка какъв е резултата от това чуване? Ще се подхващат ли някакви дейности или ще продължи “войната” на границата?

Попитах представителя на ГДБОП дали проверява кой е олигарха, който желае да вземе бизнеса и той ми сподели: “Не”. Доколкото разбрах има подедени сигнали, има придвижване в прокуратурата и ДАНС. Ние не сме дали своят вот нищо. Нямахме закрито съвещание, на което да чуем класифицилана информация.

Защо?

Просто ръководителя го анулира. Според мен те вършат всичко допустимо да променят фокуса към това компанията какъв брой е печелела, а не към това дали има или не опит да изземване на бизнес.

Хората не обичат богатите, нали по този начин?

Когато се приказва, че някой печели доста с поддръжката на страната никой не го обича. Но тук се избягваше основната тематика и действително единствено аз я връщах да разберем дали става въпрос за опит за изземване на бизнес. Нали против това се борихме, ходихме по площадите. Най-важното за мен бе да схвана дали тази нездравословна процедура продължава и през днешния ден.

И какъв е изводът?

Да ви кажа почтено не съумяха да ме разубедят.

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР