Това каза пред Фрог нюз енергийният експерт Георги Касчиев. Ето

...
Това каза пред Фрог нюз енергийният експерт Георги Касчиев. Ето
Коментари Харесай

Георги Касчиев пред Фрог: Уестингхаус може да доставя ядрено гориво за Пети блок, а “Фраматом” за Шести

Това сподели пред Фрог нюз енергийният специалист Георги Касчиев. Ето какво още разясни той по отношение на въпроса с диверсификацията на нуклеарното гориво: 

Г-н Касчиев, ще се диверсифицира ли нуклеарното гориво в АЕЦ “Козлодуй ” или още веднъж ще останем под съветска взаимозависимост?

 

В АЕЦ “Козлодуй ” вървят дейностите, които са планувани по програмата за диверсификация. Тя е съгласувана с Европейска комисия и по-специално колкото за горивото, което се предлага от Уестингхаус.  Там има подписан контракт с Централата. С него на Уестингхаус се разпорежда да извърши разбори, с които да потвърди, че неговото гориво може да се употребява безвредно, когато дейната зона е формирана от съветско и американско гориво в преходния интервал. 

Колко дълго може да се проточи това? 

 

Ако стартира да се зарежда американско гориво, в реактора всяка година би трябвало се подменят към една четвърт от касетите с нови. Така, че първата година бихме имали към ¾ съветски касети и ¼ Уестингхаус. След втората година отношението ще е по ½-ра и по този начин до четвъртата година, когато ще се премине напълно на американско гориво. По този контракт Уестингхаус от време на време изпраща отчетите за извършените разбори и резултатите от тях. Те се преглеждат в Централата. Ако има въпроси- насочат се и се дава отговор. 

Колко такива отчети са показани до момента?

 

Над 20.

 

И въпреки всичко, по кое време ще приключи тази процедура?

 

Към октомври идната година. Ще подчертая, че  най-сложните разбори са оставени за най-после. След като се получат всички отчети, би трябвало да се направи общ обзор. След това Централата на механически съвет би трябвало да реши дали приема отчетите или ги отхвърля. После се прави заявление пред Агенцията за нуклеарно контролиране /АЯР/, с което се желае позволение за потребление на това гориво.  Тя от своя страна също би трябвало да направи независим обзор, за което евентуално ще се търсят външни консултанти. 

 

Процедурата наподобява много комплицирана и разтеглива във времето. Има ли метод да се съкрати?

За да се употребява по-пълноценно времето тези отчети се преглеждат от специалистите на АЯР, само че без да показват мнение към момента. Преди официално да е стартирала процедурата по лицензиране, според закона, те не могат да се произнасят. Тази активност продължава. 

 

А постанова ли се горивото на Уестингхаус въобще да минава през такава процедура?

Да, тъй като това нуклеарно гориво е личен план на компанията. Тя  го е направила въз основата на своя голям опит и въз основата на непълна документи за този реактор. Затова би трябвало да се подложи на такава експертиза, с цел да сме сигурни, че всичко е наред. Още повече, че има спорна информация от неговото потребление в сходни реактори в смесена дейна зона. 

 

Като приказваме за диверсификация, има ли и други места, откъдето би могло да се вземе нуклеарно гориво. Нали това е задачата? 

 

От началото на тази година се появи и друго предложение от френската компания “Фраматом ”. Тя е водач в международната процедура в плановете за нуклеарно гориво за реактори. Това гориво не е техен план. Те са купили лиценза от съветската компания ТВЕЛ,  поделение на “Росатом ”. “Фраматом ” има формирано взаимно дружество с съветската ТВЕЛ, което е записано във Франция. 

Това няма ли да сътвори проблем?

Не, тъй като активността е утвърдена от Европейска комисия. “Фраматом ” към този момент е спечелила конкурс за доставка на гориво за един от реакторите в Чехия. Това гориво, заради обстоятелството че ще е едно към едно аналог на съветското гориво за този тип реактори, няма потребност да минава през подобен комплициран развой на лицензиране. Трябва единствено “Фраматом ” да потвърди пред Централата, надлежно АЯР, че неговото произведение е тъкмо копие на употребяваното сега гориво у нас. 

 

Този развой по кое време ще стартира?

През 2024 г. 

Да разбираме, че има втори източник на диверсификация на нуклеарно гориво?

Да. Всъщност можем да кажем, че насоката е да се отдалечим от “Росатом ”. Имаме два различни производители на нуклеарно гориво. Тук има една специфичност. На Пети блок се употребява по-стара трансформация на съветското нуклеарно гориво, за която Уестингхаус прави своя аналог. А на Шести блок се употребява по-нова трансформация на съветското гориво и “Фраматом ” прави също своя цялостен аналог на това гориво. Така, че единият производител Уестингхаус може да достави гориво за Пети блок към този момент,  а “Фраматом ” за Шести блок. Като не е изключено при положение на нужда Пети блок също да премине на това гориво. 

 

Защо?

 

До 2015 година Шести блок работеше със същата трансформация на съветското гориво, както и Пети блок. И там бе изработен подобен развой на лицензиране за преход от единия вид съветско гориво към осъвременения вид съветско гориво. И този развой лиши близо 12 месеца, а документите, която се гледаше в АЯР бе 26 000 страници. Бяха въвлечени външни консултантски компании.  Така, че без значение, че се сменяше едно съветско гориво с друго съветско гориво, което е доста сходно, не бе изработен компромис и оттегляне от условията. Същото би трябвало и в този момент да се направи. 

Защо някогашният енергиен министър Александър Николов скочи против анулацията на решение на кабинета “Петков ” за диверсификация на нуклеарното гориво? 

Министър Николов и някои хора към него прекалено много преди да се появи “Фраматом ”, се втурнаха да обезпечат влизане на Уестингхаус на нашия пазар. На 13-ти юли се разбра, че Министерски съвет е приел решение за диверсификация на доставките. След като го видяхме, прочетохме, че под формата на диверсификация се обезпечава монопол на Уестингхаус, а се изключва опцията на “Фраматом ” да кандидатства за присъединяване в възможен търг. В това решение се планува, че при доставка на свежо нуклеарно гориво би трябвало да се изключат всевъзможни компании, които имат нещо общо с Русия, както и да се изключат доставки и услуги от Руската федерация. Така или другояче, резултатът бе, че се открива нов монопол на Уестингхаус. Не стана ясно кой е изготвил този отчет. Мнението на специалистите бе, че това решение би трябвало да се анулира, с цел да имаме равнопоставеност сред фирмите, които ще вземат участие на търг, да има конкуренция. И в търга да търсим от една страна сигурност на горивото, а от друга - по-добри финансови и други параметри. Когато служебното държавно управление пристигна на власт, някъде в средата на август се организира едно заседание в министерство на енергетиката, на което бе и управлението на АЯР. Уточни се, че това решение на Министерски съвет не е в съгласие с тях.

 

Те на каква позиция бяха?

 

Категорично, че би трябвало да се анулира това решение. Присъства и управлението на БЕХ, което застъпи същата теза. Моето мнение и това на зам.-министъра също се припокриваше. Направихме паметна бележка от тази среща. Имаше въпроси към други министерства, несъмнено.  Междувременно стана ясно, че “Фраматом ” е останала неприятно сюрпризирана от това развиване на нещата и е съобщила за него в държавните институции на Франция. Стана ясно, че се чака отрицателна реакция от Франция срещу премахване на една от главните компании.

Не си припомням да е имало реакция от Франция? 

 

 Слава Богу, че нямаше френски дипломат и успяхме да изпреварим отрицателната реакция на Франция. Ако можем да обобщим - няма никаква опция да се се затрудни диверсификацията. Даже в противен случай -  даваме опция и на другия различен производител да взе участие. Сега в Централата се приготвят условия за осъществяване на търг за избор на снабдител на свежо нуклеарно гориво. За мен няма драма, само че хората, които демонстрираха някакво лобиране, не престават да поддържат позицията си. 

 

Може ли да се появят подозрения за пробутване на съветски ползи? 

Няма такова нещо. Чувам изявления от всякакви политици и политички, че французите, видите ли,  ще създават съветско гориво. Не е по този начин. Те ще създават гориво по съветски дизайн. А това е най-хубавото за мен от позиция на сигурността, защото това е изпитано гориво и няма  никакви нови опасности.

Знаете ли в кои страни могат да употребяват горивото на “Фраматом ”?

 Това гориво е единствено за избран вид реактори. Същият цех създава и гориво за първото зареждане на големия реактор във Финландия. Там касетите са квадратни, с друга геометрия. Руските касети са шестоъгълни и изискват характерна линия за монтиране, характерно наблюдаване, надзор на качеството. О този вид реактори има два в Козлодуй, два в Чехия, 13 в Украйна. Строят се четири в Турция, четири в Египет. И където завоюват търг за доставка, това гориво ще отива натам. 

 

 

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР