Това каза пред БНТ Петър Баран, бивш оперативен директор на

...
Това каза пред БНТ Петър Баран, бивш оперативен директор на
Коментари Харесай

Петър Баран: Влизането на държавата в ЕРП-то е глупост

Това сподели пред Българска национална телевизия Петър Баран, някогашен действен шеф на ЧЕЗ-България в интервала 2011-2015 година. Според него, наложително се прави инспекция дали при договорка няма някакви съмнителни средства от страна на колегата си.

„ Проблемът идва от това, че компанията Инерком не е огромна компания и има подозрения дали ще се оправи с ръководството. Но ЧЕЗ е проверила деликатно договорката и няма терзания за това “, сподели още Баран.

Според него, ЧЕЗ се изтегля от Източна Европа и стартира да влага в западна Европа, тъй като по този начин си подсигуряват по-малки облаги, само че работят в доста по предвидима среда. Баран уточни, че последните години са били сложни за работата на компанията в България, откакто е имало процедури за лишаване на лицензите на трите ЕРП-та и тази процедура за чешката компания не е прекъсната от 4 години.

„ Много министри на енергетиката се смениха през последните пет години, цели шест, осем пък бяха сменяваните членове на КЕВР. Това приказва за неустойчивост и не може да не се регистрира. Но ЧЕЗ постоянно е била обект на политически борби, основно в България и Албания “, уточни някогашният началник на ЕРП-то.

Според Баран концепцията страната да влезе в ЕРП-то на Западна България е нелепост. „ Държавата трябваше да изиска дял преди, когато стартира процедурата по продажба на бизнеса, в този момент е много късно.

Той сподели, че цената, която е контрактувана в договорката с Инерком е 342 милиона евро, само че също така има и заем от 60 милиона евро от Европейска банка за възстановяване и развитие, има и още заплащания, общата сметка върви към 500 милиона евро. Това са съществени пари, те би трябвало да бъдат открити.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР