Това каза пред БНР Петър Мутафчиев, председател на Балканския форум

...
Това каза пред БНР Петър Мутафчиев, председател на Балканския форум
Коментари Харесай

Петър Мутафчиев: Има сближаване на позициите на превозвачите и правителството

Това сподели пред БНР Петър Мутафчиев, ръководител на Балканския конгрес за превоз, някогашен министър на превоза в държавното управление на Тройната коалиция.

Цената на горивата в Европа сега са на едни от най-високите цени, посочи той и добави, че Европейски Съюз е задължен да вземе ограничения и да подкрепи бизнеса и жителите.

" Добре е да се вземе една кардинална мярка и това е тъкмо намаляването на акциза върху горивата. Влиянието на акциза (на горивата - б.р.) върху бюджета е приблизително за европейските страни сред 2 и 4,5% от Брутният вътрешен продукт. В България е към 3% или 4,5 милиарда лв.. Трябва да има някакво деяние, което да помогне и за понижаване на инфлацията ", акцентира Мутафчиев.

Той пресметна, че почти с 50 стотинки ще се понижи цената на дизела в бензиностанциите, в случай че се понижи акцизът, а оттова и ДДС-то. Според някогашния министър на превоза би трябвало доста добре да се балансира политиката на установяване на толтаксите за товарните транспорти:

" Тази толсистема поражда единствено спорове. Затова има отговорни, които е време да понесат следствията. Не може тази система да не дава никакви благоприятни условия за развиване на транспортната инфраструктура. Правителството би трябвало да реши дали ще продължи с тази толсистема, или ще я опрости, с цел да бъде по-ефективна и в полза на всички български жители ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР