Това каза пред БНР инженер Георги Георгиев, депутат в последните

...
Това каза пред БНР инженер Георги Георгиев, депутат в последните
Коментари Харесай

Инж. Георгиев: Нас ни вълнува дали парите от асфалта са отишли в джобовете на политици

Това сподели пред БНР инженер Георги Георгиев, народен представител в последните 4 Народното събрание, член на комисиите по районно развиване в тях.

 

" Ин хаус " продължава, макар че стана ясно, че е в нарушаване на Закона за публичните поръчки и в нарушаване на Закона за устройство на територията. Бизнесменът Велико Желев сподели пред публицисти, които заведе на Лот 1 от Автомагистрала " Хемус ", където им сподели, че има извършен търг и неговата компания е определена.

 

Само че " Автомагистрали " ЕАД няма право да организира този търг, защото тя е определена тъкмо поради " ин хаус " като държавна компания строител. Да, има търг, само че той е в нарушаване на закона, тъй като има разлика сред търг и социална поръчка ", изясни инж. Георгиев.

 

Той подчерта, че Желев е декларирал, че строят посредством контракт за доставка на материали и контракт за наем на машинизация:

 

" В сигнала, който аз подадох до основния прокурор (преди време), подадох и контракти за наем на персонал - има и такива контракти, само че всички ги крият и се вършат, че не съществуват. Сумата от тези три контракта демонстрира по какъв начин се строи с три обособени контракта, само че се строи. Това са привидни контракти и те са оскъдни. Тъй като са оскъдни, не би трябвало да бъде плащано по тях.

 

Но по тях има разплащания и по тази причина подадох сигнал до Иван Гешев, поради дейностите на служебния министър на районното развиване. И през февруари е имало заплащане. Министър Шишков, който приказва за гаранция и върви и взема ядки от Северната дъга (2015 г.), където е изминал и гаранционният период, и срокът по счетоводството, в който би трябвало да се пазят фактурите за покупка на материалите, с цел да се сравнят с така наречен актове 12, където се записва количеството.

 

Същият министър Шишков за Лот 1 заплаща на компания, която по документи не се води, че строи, и тя не носи никаква гаранция по Наредба 2 ".    

 

Георги Георгиев посочи, че Европейската прокуратура проверява случаи след 2017 г. 

Според него би трябвало да се запитаме защо в пътното строителство се проверяват частните компании, а не проверяват държавната администрация и министър, зам.-министър, началник на АПИ и т.н. 

 

" Това, което нас ни вълнува, е дали спестените пари от асфалта са отишли в джобовете на политици. Това е работа на КПКОНПИ ", уточни някогашният народен представител.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР