Това каза пред БНР доц. Михаил Околийски, експерт в Офиса

...
Това каза пред БНР доц. Михаил Околийски, експерт в Офиса
Коментари Харесай

Доц. Околийски: В България има много ниска съзнателност за риска, който идва от COVID-19

Това сподели пред БНР доцент Михаил Околийски, специалист в Офиса на Световната здравна организация в България от 2014 година насам.

„ И при последваща пета вълна хората би трябвало да се имунизират, да носят маски, да съблюдават отдалеченост, всичко, което се прави и досега “, безапелационен бе той.

Експертът акцентира, че имунизациите против ковид към този момент се потвърдиха като само ефикасни за по-леко или безсимптомно протичане на заболяването, както и че защищават от хоспитализиране и от летален излаз.

„ Мутацията Омикрон се потвърди, че е произтекла от хора инфектирани с ХИВ и СПИН в Ботсвана. В България с това доста ниско имунизационно покритие би могло даже да докара до основаването на български нов вариант “, сподели още доцент Михаил Околийски.

По думите му в този момент не би следвало да се вълнуваме толкоз от новия вариант Омикрон, а да се предпазваме от Делта разновидността, който е доминиращ в България и хората не престават да не се пазят от него.

„ Инфеционистите би трябвало да доближат до мозъците на българите и да разсеят всички тайни теории, тъй като това е в ущърб на цялото ни общество - децата не вървят на учебно заведение към този момент месеци наред, броят на приетите в болница не понижава “, сподели още доцент Околийски.

По думите му е целесъобразно имунизирането на децата над 5 годишна възраст, това се прави в цяла Европа. Опитът към този момент е голям и в тази посока, добави специалистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР