Това каза политологът доц. Огнян Минчев, преподавател в СУ Св.

...
Това каза политологът доц. Огнян Минчев, преподавател в СУ Св.
Коментари Харесай

Политолози: Икономиката не печели от въздушен Шенген, добре е з...

Това сподели политологът доцент Огнян Минчев, учител в СУ " Св. Климент Охридски ", началник на Центъра за районни и интернационалните проучвания в предаването " Неделя 150 " на БНР.

 

Според Любомир Стефанов, политолог и учител в Нов български университет, да влезем по въздух в Шенген е добра стъпка, само че това е 1/10 от целия развой на интеграция на страната ни в Шенгенското пространство, защото стопанската система ни няма да печели кой знае какъв брой от това, туристите ще печелят.

" Все отново би било добре първата посока, в която да се потърси нов покупател за " Лукойл " да бъде в европейски подтекст - европейска компания.... Има клюки за азербайджанската компания SOCAR като възможен покупател. Тази компания надали ще спре потока на съветския нефт към България, а ще заобиколи директните пътища. В последна сметка структурата на българската взаимозависимост от избрани енергийни източници, свързани с Русия, само че преминаващи през Турция, ще се резервира ".

 

Разпределението на назначенията в регулаторите би трябвало да препотвърди салдото в обединението, изрично зави Стефанов и посочи: " Ако въпросът какви хора да бъдат поставени се трансформира в централен, тогава това ще ги скара.... Този диалог не би трябвало да го водят през медиите. Когато са наясно, че желаят да назначат хора, които да изпълнят със смисъл и наличие институцията, тогава имената ще изплуват по натурален метод ".

 

По думите на Огнян Минчев фактът, че се дебатира намерено това да се сложат " наши хора " по избрани квоти тук и там, значи, че е премината една граница на цинизъм:

 

" Националната администрация би трябвало да бъде професионална администрация. Хората, които би трябвало да бъдат назначени в регулаторите, би трябвало да се управляват от разпоредбите на закона, т.е. политически самостоятелни. Фактът, че се приказва обществено какви хора да се поставят, това значи директно желание да се овладеят избрани парчета от тази администрация ".

 

Във връзка с измененията в Конституцията, касаещи служебното държавно управление, доцент Минчев изрече мнение, че най-удачно е да бъде техническо държавно управление, което да е различна форма на преход от един парламентарен мандат към различен.

 

" Моето мнение е, че служебното държавно управление би трябвало да бъде неразрешено в политически смисъл. Аз слагам към този момент освен служебното държавно управление под въпрос, а и президентската институция. Според мен ѝ мина времето. Ние не сме наясно президентът какво работи в тая страна и го изпитахме на гърба си в последните две години, че може да работи всичко, каквото си изиска. Тъй като има дребни лостове, които водят до несъразмерна свръх централизация. Или желаеме почетна фигура, която реже лентички и се снима по всякакви конгреси, или - президентска република. Не може да вземаме и от двете по нещо ", разяснява Любомир Стефанов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР