Това каза по БНТ Николай Костов - шеф на асоциацията

...
Това каза по БНТ Николай Костов - шеф на асоциацията
Коментари Харесай

Николай Костов: Над 300 са липсващите лекарства, а антибиотиците са над 60  

Това сподели по Българска национална телевизия Николай Костов - началник на асоциацията на аптеките у нас. Той добави: “При антибиотиците повода да ги няма е увеличеното ползване. При другите медикаменти - има успореден експорт. Министерство на здравеопазването се намеси. Реекспортът може да се повлияе. За антибиотиците някои от българските производители могат да оказват помощ в тази ситуация. Пълно възобновяване ще има напролет. Най-новите антибиотици няма да ги има в цялостната им номенклатура. Ще се лекуваме със старите антибиотици, което значи повече странични резултати. 

 

Богдан Кирилов- началник на ИАЛ добави: 

 

В обособени интервали е имало дефицит на разнообразни лекарствени артикули. При коронавирус беше по този начин, преди няколко месеца имаше дефицит при лекуване на щитовидната жлеза. Сега липсват антибиотици за респираторни болести. СЕСПА  - Специализирана електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, е система, тя е неповторима по рода си, няма такава.  И в другите страни я няма. Установи се, че по метода, по който е заложена, системата не работи дейно. Трябва да се създадат законови промени. 

 

Трябва да се регламентират по-стриктно връзките сред търговец на едро и дребно. Системата е обект на оценка и разбор още от предходната година. ОТ ИАЛ сме дали всички данни.

В рамките на месеца, имаме увещание, ще се компенсират неналичията.

 

Все по-нисък е ползата към ковид-ваксините. Доставките са отсрочени за идната година. Около 2 милиона са бракуваните дози сега, в Европейски Съюз са 200 млн.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР