Това каза ексдипломатът от кариерата и член на Института по

...
Това каза ексдипломатът от кариерата и член на Института по
Коментари Харесай

Ексдипломат: Има положителни промени на Балканите

Това сподели ексдипломатът от кариерата и член на Института по балканистика доктор Боби Бобев пред телевизия „ Блумбърг “.

Според него, визитата на сръбския президент Александър Вучич в България се е случила точно в подтекста на това. „ Именно интеграцията на Западните Балкани е съществена цел на България по време на европредседателството. Има обаче някои спънки пред евроинтеграцията на района “, счита ексдипломатът.

Като цяло, означи Бобев, пътят на страните от Западните Балкани е относително еднакъв с този на България и Румъния от преди години, както и като цяло на страните от някогашния Източен блок. Има обаче някои характерни спънки. Една от главните такива е разногласието с името на Македония.

„ Това е най-старият проблем, битуващ към този момент 25 години. Той попречи на Македония да влезе в НАТО дружно с Албания и Хърватия, препятства пътя й към Европейски Съюз “, напомни Бобев. „ Голям проблем има и сред Прищина и Белград. Там Европейска комисия и Европейски Съюз като цяло поддържат разговора, търсят решение “, регистрира той.

Брюксел уточни и избрани периоди – 2025 година за Сърбия и Черна Гора. Но бе упоменато, че в Европейски Съюз могат да бъдат признати „ и други страни “. Според него, това отваря вероятност за предоставяне на съответна дата на Македония и Албания, което би било от директна изгода на София.

„ Надявам се, че някакъв прогрес ще има, само че се заблуждават тези, които считат, че това ще стане бързо и разногласието да се позволи съвсем стремително “, безапелационен бе ексдипломатът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР