Това каза доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в

...
Това каза доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в
Коментари Харесай

Доц. Киселова за ФрогНюз: Вероятно ще има частично решение на КС ...

Това сподели доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право в Софийския университет " Свети Климент Охридски " пред ФрогНюз. 

 

Според доцент Киселова се придава повече драматизъм на проблема, в сравнение с е належащо.

Днес новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. Церемонията мина и на фона на голям брой рецензии, както и решението на президента да. 

На церемонията участваха ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, ръководителите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд Галина Захарова и Георги Чолаков.

 

“Тъй като новите съдии не встъпват в служба тогава, когато е трябвало да встъпят, съгласно мен довършват мандата. Тълкувателното решение на Конституционния съд за това, че мандатът не е самостоятелен, а би трябвало да се се съобрази с общото встъпване - респективно възобновяване, значи, че тези двама съдии имат мандат от 6 години и 8 месеца ”, разяснява доцент Киселова. 

Тя акцентира, че има правосъдна процедура по проблеми като сегашния:

“Точно по тази причина президентът и оспорват - тъй като в решението на Народното събрание се приказва за мандат от 9 години, а има предохдна процедура ”. 

По думите на доцент Киселова Конституционният съд в този момент не би излязъл в пояснение, а с решение по проблема. “Ако има отчасти оповестяване на противоконституционност, Народното събрание няма да би трябвало да предприеме нищо. Ако обаче решенията бъдат оповестени за напълно противоконституционни, тогава ще би трябвало да се организира напълно нова процедура ”.

В случай на напълно оповестяване за противоконституционност, даже и претендентите да са същите, депутатите ще би трябвало да проведат избора още веднъж, изясни тя. 

“По-скоро обаче ще има частична противоконституционност в частта с мандата ”, счита обаче тя.

“Тъй като предходните конституционни съдии са изкарали цялостен мандат, няма по какъв начин Народното събрание да уточни кой не кое място влиза ”, уточни още тя.

Относно отсъствието на президента Румен Радев от церемонията по полагане на клетвите на двамата съдии през днешния ден, доцент Киселова уточни:

“Личното ми мнение е, че защото съдиите встъпват много по-късно, то наложително е наличието на ръководителя на Народното събрание, тъй като те са излъчени от квотата на Народното събрание ”.

 

“За мен най-разумно е, спазвайки практиката, Конституционният съд да разгласи частична противоконституционност за деветте години мандат ”, уточни още тя.

 

Илияна Маринкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР