Това каза днес руският външен министър Сергей Лавров след среща

...
Това каза днес руският външен министър Сергей Лавров след среща
Коментари Харесай

Русия и Япония имат напредък в спора за Курилските острови

Това сподели през днешния ден съветският външен министър Сергей Лавров след среща в Москва с японския си сътрудник Таро Коно, предадоха Ройтерс и ТАСС, на които се базира Българска телеграфна агенция.

Мерките включват омекотен достъп за японски жители до противоречиви острови в Тихия океан, наричани в Русия Курилски острови, а в Япония - Северни територии. Предвижда се също усилване на двустранното съдействие за стопански планове на островите.

Таро Коно удостовери, че се е споразумял с съветския си сътрудник за ускорено икономическо съдействие и понижаване на рестриктивните мерки за визити от японци.

Лавров съобщи, че Русия е срещу милитаризирането на Азия под предлог опълчване на нуклеарната и ракетна опасност от Северна Корея. Той изрази противоречие с проектите на Съединени американски щати да разположат в района детайли от своята световна система за противоракетна защита. По думите на съветския министър възможен боен спор с Пхенян би довел още през първия си ден до "стотици хиляди, в случай че не и милиони жертви ".

Японският външен министър заявява, че неговата страна не си е сложила за цел промяна на режима в Северна Корея посредством приложимост на мощ, само че счита за належащо да се употребяват "всички вероятни способи за напън върху Пхенян " да се откаже от своите нуклеарни и ракетни упоритости.

Коно означи, че основаването на система за противоракетна защита в Япония благодарение на Съединени американски щати не може да бъде опасност за японско-руските връзки. По думите му Токио е подготвен за договаряния с Москва по въпросите на сигурността.

Руският пръв посланик изрази съмнение, че идващите съвещания на ниво заместник-министри на външните работи за взаимна икономическа активност на Курилските острови ще се състои при започване на 2018 година.

Таро Коно заяви, че се договорил със Сергей Лавров за негово посещаване в Токио следващата година за подготовка за двустранната среща на върха, запланувана за май.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР