Това каза депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев в ефира на

...
Това каза депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев в ефира на
Коментари Харесай

Венко Сабрутев: Ако Радев наложи вето върху бюджета, значи започв...

Това сподели депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев в ефира на bTV. Сабрутев е заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в сегашното Народно заседание. 

“Всеки път, когато президентът заприказва за държавен бюджет, би трябвало да си напомним, че самият Радев през своите служебни кабинети не внесе бюджет за 2023 година ”, напомни той.

По отношение на, депутатът съобщи:

“Това е неистина. В държавния бюджет не се възнамерява продажба на държавни земи и доходи от продажба на поземлени парцели. Президентът е намерил една стойност на една страница за 2025-2026 година. Тази цифра не касае 2024 година и държавния бюджет. Никъде не е казано още, че парите ще дойдат от продажба на парцели ”. 

“Как може да кажеш, че страната ще банкрутира? Как може да насъскаш служебния си финансов министър да изгони всички вложители? Президентът би трябвало да отговори обществено за какво работи като разделител на нацията. Казваше ни да вземем за пример, че ще имаме студена зима, в случай че няма газ от “Газпром ” - ето, газ има и в този момент цените са по-ниски ”, сподели още депутатът, припомняйки събитията към бюджета за актуалната година.

“Не единствено страната не банкрутира, тя прави политика по повдигане на приходите, на пенсиите. В Европа растежът на стопанската система е непосредствен до 0, ние имаме 3%. Когато имаш растеж на стопанската система и спомагателни доходи, можеш да си позволиш спомагателни разноски ”, изясни Сабрутев.

Той разяснява и думите на Радев за насъбрано обвързване на “Булгартрансгаз ” поради:

“Радев споделя, че ”Булгартрансгаз ” е натрупал 260 млн. отговорности. Президентът желае да каже, че в случай че “Газпром " и другите консуматори на пренос не си платят въпросната такса, “Булгартрансгаз ” ще би трябвало от личния си бюджет да заплащат на страната. Трябва да променим малко закона, тъй че това да отпадне като риск ”.

Сабрутев разяснява и парите за здраве:

“Няма по какъв начин да приказваме, че нямаме промени в опазването на здравето, щом даваме 1 милиарда повече за опазване на здравето ”.

“Отивайки при персоналния си доктор да вземем за пример, към този момент няма по какъв начин да чуете, че няма посоки. Преди поради незадоволително финансиране на системата, опциите на системата се изчерпваха преди да изтече месеца ”, даде образец той. 

При парите за опазване на здравето има промяна на фокуса от болничната във доболничната помощ, сподели той. Фокусът е в превантивното опазване на здравето. 

“Още с предишния бюджет заложихме 570 млн. лв. за детски градини, ясни, учебни заведения, поправки, спортни салони, басейни - всички належащо децата да учат в една здравословна среда ”, сподели той по повод парите за обучение. Тези политики се не престават, изясни депутатът. 

“Това е бюджет по увеличение на качеството на живота на българските жители ”, безапелационен бе депутатът. 

По мотив офанзивите за финансирането на общините, той съобщи: 

“Даваме опция на всеки 3 месеца актуализация на плановете. Обвиненията, че толерираме едни общини пред други, е погрешно. Това обезпечава идентичен достъп на всички общини. Всяка община е безусловно равнопоставена ”.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР